CIKKEK

Ellensúlyozni a kedvezõtlen piaci folyamatokat!

Szeptemberig 5800 tonnányi tejtermék kiszállításához biztosított az MVH exporttámogatást

2004.09.14.

Cáfolja a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) azokat az állításokat, amelyek szerint késlekedésük miatt több százmilliós uniós támogatástól estek volna el a tejipari cégek.

Több helyen az az állítás hangzott el, hogy az MVH május óta nem hirdette meg az új dotációs jogcímek nagy részét. Az MVH szerint a megalapozatlan kijelentések a közösségi szabályozás ismeretének hiányáról árulkodnak, illetve csak részinformációkat tartalmaznak. Varga Sándor, az MVH sajtóosztályának munkatársa elmondta: az EU-s csatlakozás első napjától gördülékenyen működik a tejpiaci termékekre is érvényes exportengedélyezési és exporttámogatási rendszer.
A hiányolt támogatási intézkedések jelentős részének elindítása nem is az MVH hatáskörébe tartozik, hanem piaci áralakulások függvénye (például a vaj intervenciós felvásárlása), illetve csak korlátozott időszakban van rá mód.
A tejpiaci rendtartás egyik további elemét, a sovány tejpor magántárolási támogatását csak a Brüsszeli Bizottság vonatkozó döntése értelmében alkalmazhatnák a tagállamok, így Magyarország is. A hivatalnál egy olyan támogatási jogcímet említettek, amelynek bevezetésére valóban reális igény lett volna.
A kazein, illetve kazeinátok gyártásához kapcsolódó támogatási intézkedés végrehajtása azonban külső okok miatt húzódott. A támogatási jogosultság ellenőrzéséhez szükséges laboratóriumi vizsgálatok elvégzését csak egy augusztusi FVM-rendeletmódosítás alapján megkötött együttműködési megállapodással lehetett biztosítani. A megállapodás szakminisztériumi ellenjegyzése szeptember 6-án megtörtént, ennek alapján az MVH a vonatkozó jogcímet a 49/2004. (IX. 6.) számú közleményében megjelentette.
Ezzel párhuzamosan a sajt magántárolási rendszer bevezetésére is várhatóan szeptember első felében sor kerül.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy egyes támogatások éppen a kedvezőtlen piaci folyamatokat hivatottak ellensúlyozni, tehát nem lehet egyértelműen elveszett pénzről beszélni. (Például a sovány tejpor piaci ára az úgynevezett intervenciós időszak nagyobb részében magasabb volt, mint az intervenciós felvásárlási ár, így az esetleges felajánlók számára ez nem jelentett volna többletjövedelmet.)
A valóságban a feldolgozóipari cégek már eddig is igénybe vehették a tejtermékek széles körének, így különböző sajtok, sovány, illetve zsíros tejpor exportjához biztosított uniós támogatásokat. Szeptemberig mintegy 5800 tonnányi tejtermék kiszállításához biztosított az MVH exporttámogatást, továbbá az iskolatejprogram keretében kiosztott tejmennyiség is kedvezően befolyásolja a túltermelés jellemezte tejpiacot . A szeptemberben megnyíló újabb támogatási jogcímek pedig ugyancsak a feldolgozók helyzetét javítják.

Az iskolatej-támogatást megkapták a fenntartók

Varga Sándor egy megyénket szintén érintő támogatásról is beszámolt. Az iskolások egészséges étrendjének biztosítása mellett a tejfelesleg levezetését célozta meg az országos iskolatej-akció. Ennek keretében a hivatal minden jogosult iskolafenntartó számára határidőn belül átutalta a támogatási összeget.

Nyemcsok László - (Békés Megyei Hírlap)

   « vissza

Föoldal mail