CIKKEK

Kutya nagyságú tehenet tenyészt a kubai farmer

2004.09.13.

A kubai Raul Hernandez tehenei pontosan úgy néznek ki, mint bármelyik másik tehén, a különbség csak annyi, hogy egyikük sem nagyobb, mint egy termetesebb kutya.

A 71 centiméternél nem magasabb állatok szinte a verandán tarhatóak, a legegyszerűbb fűvel táplálkoznak, és termetük miatt igen könnyen gondozhatóak, sokkal könnyebben, mint hagyományos méretű társaik - mondta a 74 éves gazda, aki egy állami gazdaságban eltöltött 30 évnyi állatgondozói munka nyugdíjba vonulva vásárolta meg a Havannától mintegy 200 kilométerre lévő Santa Isabel farmot, és ott kezdett kísérletezni a mini tehenek tenyésztésével.

Mint mondta, a tenyésztést egyetlen kicsi bikával kezdte, amelyet a környékbeli gazdák közül apró termete miatt mindenki kinevetett. Raul Hernandez megvásárolta az apró kis jószágot, és kiválasztotta párjául a környékbeli tehenek legkisebbikét. Öt év alatt sikerült olyan csordát kitenyésztenie, amelynek egyik tagja sem ér a gazda derekánál magasabbra.

"Ezeknek az állatoknak húsa nem sok van, de nem is az a célom velük, hanem a tejtermelés . Naponta négy-öt liter kiváló minoségű tejet ad mindegyik" - mondta a mini teheneket tenyésztő büszke gazda. Az apró termetű jószágok hamar népszerűek lettek a környéken, és a megyében a gazdák szinte versenyeznek egymással, hogy - Hernandez útmutatásai nyomán - melyikük tud még kisebb állatokat kitenyészteni.

(Kisalföld Online)

   « vissza

Föoldal mail