CIKKEK

Az MVH szerint hamisan vádol a Tej Terméktanács

2004. 09. 09.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal cáfolja azokat az állításokat, amelyek szerint a hivatal késlekedése következtében több százmillió forintos uniós támogatástól estek volna el a magyar tejipari cégek.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) sajtóosztályának közleménye szerint a Tej Terméktanács állítása megalapozatlan, és az EU közösségi szabályozás ismeretének hiányáról árulkodik. Emellett csak részinformációkat tartalmaz a helyzet valós bemutatása helyett.

A hivatal megállapítja, hogy Magyarország uniós csatlakozásának első napjától gördülékenyen működik a tejpiaci termékekre is vonatkozó exportengedélyezési és exporttámogatási rendszer. Továbbá az újra indított országos szintű iskolatej akció is azt célozza, hogy az esetlegesen jelentkező többlet- tejmennyiség szabályozottan kerüljön a piacra.

A hiányolt támogatási intézkedések jelentős részénél az MVH nem tartja magát illetékesnek, mert a hivatal álláspontja szerint, például a vaj intervenciós felvásárlása a piaci áralakulástól függ, illetve arra csak korlátozott időszakban van mód. A tejpiaci rendtartás egy további elemét a sovány tejpor magántárolási támogatását pedig csak a Brüsszeli Bizottság döntése szerint alkalmazhatják a tagállamok, így Magyarország is.

Emellett a hivatal reálisnak ítéli a kazein, illetve a kazeinátok gyártásához kapcsolódó jogcím-meghatározásra vonatkozó igényt. Rámutat ugyanakkor arra is, hogy az intézkedés végrehajtása külső okok miatt húzódott el. A támogatási jogosultság ellenőrzéséhez szükséges laboratóriumi vizsgálatok elvégzését csak az FVM egy rendeletmódosítása alapján lehetett biztosítani.

E rendelet ellenjegyzése szeptember 6-án megtörtént, ami alapján a támogatási jogcímet az MVH közleményben hirdette meg.

Ezzel párhuzamosan a sajt magántárolási rendszer bevezetésére várhatóan még szeptember első felében sor kerül. Az MVH álláspontja szerint a tejfeldolgozó cégek már eddig is igénybe vehették a például a különböző sajtok, sovány, illetve zsíros tejpor exportjához biztosított uniós támogatásokat. Szeptemberig mintegy 5.800 tonnányi tejtermék külföldi értékesítéséhez biztosított exporttámogatást az MVH.

(FigyelőNet)

   « vissza

Föoldal mail