CIKKEK

Uniós pénzek nélkül a tejipar

Anyagi és presztízsveszteség a cégeknél, gyors intézkedést ígér az MVH

2004. 09. 03.

Több száz millió forint uniós támogatástól estek el a tejipari cégek, mert az MVH május óta nem hirdette meg az új dotációs jogcímek nagy részét – állítja a Tej Terméktanács. Az MVH szerint a hiányzó közlemény napokon belül megjelenik.

Nem tudnak gyártani több tejből készíthető terméket a hazai tejipari üzemek, mert a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal nem hirdette meg az uniós támogatások igénybevételéhez szükséges jogcímek jelentős részét – állítja a Tej Terméktanács (TT). Sirman Ferenc ügyvezető igazgató lapunknak elmondta: a tejipari vállalkozások május óta több száz millió forintnak megfelelő EU-s forrástól estek el.

A hazai cégeknek azokra a dotációkra lenne szükségük, amelyek a tejfelesleg kezeléséhez vehetők igénybe. Főként a sovány tejből készíthető tejfehérje-féleségek (a kazein és a kazeinát) támogatása jönne jól, mert ágazati vélemények szerint a források hozzájárulhatnának, hogy a felesleg egy részét feldolgozott formában exportálhassák. A magyar társaságok hiányolják a sovány tejpor, a vaj és a tejszín uniós magántárolási támogatását, a sovány tejpor intervenciós feltételeit és a vajra vonatkozó felvásárlási szabályozást is. A TT prognózisai szerint az 1,45 milliárd literes idei termelésből legalább 250 millió literes tejtöbblet képződik. A felesleget növelheti, ha az importnövekedés miatt a hazai tejágazat elveszti eddigi belpiaca egy részét. Sirman szerint a dotációk hiánya a gazdaságos gyártást akadályozza és az üzletkötéseket is meghiúsítja. A késlekedés a tejfeldolgozóknak presztízsveszteséget is okoz. A tejipar egyébként főként éppen az uniós tagállamokban értékesítené a dotációkkal gyártott kazeintermékeket.

Az MVH eddig adminisztratív okokkal indokolta a késlekedést – állítja a TT. Hajdu Zoltán, a hivatal illetékes igazgatója lapunknak elmondta: a jogcímet eddig azért nem lehetett meghirdetni, mert a tejpiaci szabályozásról korábban kiadott FVM-rendelet nem tartalmazott minden feltételt. Ezért nem volt jogalapja, hogy az MVH megállapodást kössön a Magyar Tejgazdálkodási Kísérleti Intézettel, amely a támogatások feltételéül szabott minőségi vizsgálatokat és ellenőrzéseket végzi majd.

A hivatal maga kezdeményezte a rendelet módosítását, ami augusztus első felében megtörtént – közölte Hajdu. Ezután arra is szükség volt, hogy az FVM biztosítsa a fedezetet a tejgazdálkodási intézet felmerülő költségeihez. Hajdu szerint ez utóbbi igazolás a múlt héten érkezett meg, az MVH és az ellenőrző intézmény pedig már aláírta a szükséges megállapodást. A háromoldalú egyezség miniszteri ellenjegyzésre vár, amely után az MVH azonnal meghirdeti a támogatási jogcímet. Az erről szóló közlemény elkészült, napokon belül megjelenhet – mondta az igazgató.

Hajdu szerint most csak a kazein- és a kazeinátgyártás támogatása kezdődhet meg, mert a többi uniós jogcím már lejárt dotációs időszakhoz kötődik, vagy a hazai piaci szereplők eddig nem jelentkeztek más támogatások és intervenciós lehetőségek igénybevételére. Ezt megerősíti, hogy a vaj intervenciós felvásárlására az MVH-nak csak az ide vonatkozó EU-rendelet megjelenése után lett volna lehetősége augusztus 31-ig, de az unió a jogcímet a határidőig nem nyitotta meg. A sovány tejpor magántárolási támogatását az EU más tagállamokban sem alkalmazza. A termék piaci árai egyébként az intervenciós időszak nagy részében magasabbak voltak az intézményes felvásárlási árnál, így az áru intervenciós felajánlása a hazai feldolgozóknak nem hozott volna többletjövedelmet. A vaj és a tejszín magántárolási támogatására ugyanakkor a minőségvizsgáló intézmény hiánya miatt nem nyílt mód.

Az igazgató nem tartja etikusnak a TT véleménynyilvánítását, mivel a szervezet pontosan ismeri a késedelem okát, és tudja, hogy a támogatási jogcím meghirdetés előtt áll. A terméktanács vélhetően azt a látszatot akarja kelteni, hogy az MVH-közlemény megjelentését nyilatkozataival maga harcolta ki, holott a háttérben hosszú előkészítő folyamat áll – tette hozzá.


Lehetséges támogatások (uniós)

>> kazein- és kazeinátgyártás sovány tejből
>> vaj és tejszín magántárolási támogatása
>> sovány tejpor magántárolási támogatása
>> sovány tejpor intervenciós felvásárlása
>> vaj intervenciós felvásárlása

Hazafi László - (VG.hu)

   « vissza

Föoldal mail