CIKKEK

Ellentétes hatású az agrártörvény

Tojásárat csökkent a beszerzési ár alatti eladási tilalom miatt a Metro

2003. 04. 02.

A beszerzési ár alatti élelmiszer-eladások tilalmára hivatkozva csökkenti vételárait a Metro egy tojásakcióban. Így a gazdák kevesebbet kapnak áruikért az eredeti szerződéses áraknál. Szerintük az új törvény a várttal ellentétes hatást fejt ki, mivel a jogszabály célja éppen a termelői pozíciók javítása volt.

Az eredeti célokkal helyenként máris ellentétes hatást fejt ki az új agrárrendtartási törvény – állítják a tojástermelők. A napokban hatályba lépő jogszabály – végső soron a gazdálkodók védelmében – megtiltja, hogy a kereskedők az agrártermékeket a beszerzési ár alatt adják el.
A Metro a szabályozási változtatásokra hivatkozva máris közölte több tojástermelő beszállítójával, hogy csökkenti a megállapodás szerinti vételárat – mondta lapunknak Földi Péter, a Baromfi Terméktanács (BT) mezőgazdaságin titkára. A szupermarket ugyanis a közelmúltban olyan tojásakciót hirdetett, amelyben a fogyasztói ár alacsonyabb volt a beszerzésinél.
A Metro az új jogszabályi követelményeknek nem az akciós ár növelésével, hanem a szerződéses ellenérték csökkentésével akar megfelelni, vagyis a tojástermelő partnereinek az eredeti összegnél kevesebbet kíván fizetni – állítja a BT.
Földi szerint a gazdálkodók – ellentétben a jogalkotói szándékokkal – éppen az új törvény nyomán jutnak kisebb bevételhez. Hozzátette: a termelők az üzleten tojásonként várhatóan egy forintot buknak, mivel a Metro a 11,50-os vételárat a 10,50-os árszintre kívánja mérsékelni. Jaros Tamás, a Metro Holding Hungary vezérigazgatója ugyanakkor elmondta: a több termelőtől vett akciós tojás az átlagosnál kisebb méretű, a kereskedelemben ismert legkisebb szabvány, ezért lehetett alacsonyabb beszerzési árat elérni.
Ismeretes, hogy a termelői érdekképviseletek a jogszabályi szigorításokat azért tartották elengedhetetlennek, mert szerintük az üzlethálózatok – a vásárlók becsalogatása érdekében – sokszor irreális értékesítési akciókat hirdettek az agrárcikkekre. Ezzel árversenyt gerjesztettek a hazai piacon, rontva az élelmiszer-ipari, végső soron a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségét. (Hozzájárult ehhez a hosszúnak tartott fizetési határidő is, melyet 30 napban maximál az új törvény.) Ezért érdek-képviseleti vélemények szerint a tojástermelők a Metro mostani lépésére akkor reagálnának helyesen, ha nem szállítanának árut. Azok pedig a többieknek is felelősséggel tartoznának, akik piacszerzési céllal, önszántukból mégis elvállalnák a kedvezőtlenebb eladási feltételeket – állítják a szakértők.

VG

   « vissza

Föoldal mail