CIKKEK

Sok a tejpárti település

Két deci minden tanítási napon -- Aki nem szereti, adja tovább!

2004. 08. 31.

A tanévkezdéssel folytatódik az iskolatejprogram. A csatlakozott önkormányzatokhoz tartozó általános iskolák tanulói napi rendszerességgel két deci friss tejhez jutnak. Az akció költségeit -- utófinanszírozási rendszerben -- a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megtéríti az iskolák fenntartói számára. Az alábbiakban megyei tejútra indultunk.

Dorogi kistérség. Az iskolatej-programhoz Tokod és Tokod-altáró után a dorogi kistérség további 11 települése csatlakozik szeptember elsejétől. A falvak a szerződés aláírásának előkészítését közösen intézték. A települések vezetői megállapodtak abban, hogy a tejet a 2004/2005-ös tanévben a Mizo Rt. szállítja valamennyi iskolába.
A gyerekek szerdától minden reggel két deci tejet kapnak, amely a jövőben esetleg más tejtermékre -- sajtra, kefirre -- is változhat, tudtuk meg Haracska Ferenctől, Sárisáp polgármesterétől.
A dági iskolában az únyi tagintézmény diákjaival együtt 109-en ihatják szerdától az egészséges italt. Mayer Ferencné polgármester asszony bízik abban, hogy aki szereti a tejet , biztosan megissza majd azokét is, akik esetleg nem tartanak rá igényt.
Bánhidi József annavölgyi polgármester a csatlakozási szerződést tegnap reggel írta alá.
A kistérség közös kezdeményezéséhez Máriahalom egyelőre nem tud csatlakozni.

Tatabánya. A megyeszékhelyen 6200 diák számára kellene a rendelet alapján biztosítani az iskolatejet. December 20-áig számítva ez több mint 13,5 millió forintba kerülne, a felét az önkormányzat biztosítaná. A képviselő-testület júniusi ülésén elutasította a támogatást. Áttekinthetetlennek tartják a járulékos költségeket, amelyeket figyelembe véve az akció húszmillió forinttal terhelné meg a költségvetést éves szinten. Nem minden gyerek venné igénybe a szolgáltatást, a fennmaradt tejet vagy megsemmisítik, vagy hűtőkapacitást hoznak létre a tárolásra. A közgyűlés döntése: a kisdiákok ingyentej helyett díjmentes buszbérletet kapnak.

Esztergom. A városi önkormányzat felügyelete alá tartozó oktatási intézményekben az elmúlt tanév utolsó két hónapjában már biztosították az iskolatejet az általános iskolásoknak. Hozzájutottak az italhoz a Szent István Gimnázium tanulói is. Szeptembertől folytatódik az akció; ez év decemberéig továbbra is ihatják napi két deci tejüket a 7--14 évesek.

Tata. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium rendeletében biztosított lehetőséggel Tata képviselő-testülete is élni kíván. A döntéshozók még júniusban határoztak arról, hogy ők is kapcsolódnak az iskolatej-akció második "fejezetéhez".
Első alkalommal ugyanis már kaptak állami támogatást az előző tanév utolsó két hónapjára, s így lesz ez szeptember elsejétől is, az idei esztendő végéig. Ennek eredményeként a diákok naponta itt is két-két deci tejhez jutnak, függetlenül attól, hogy szociális alapon rászorulnak-e vagy sem. Az önkormányzat a SOLE Rt. ajánlatát tartotta a legjobbnak, már meg is kötötték a szállítási szerződést velük.

Kisbér térsége. Szeretnék bevezetni az iskolatejet Bakonyszom-bathelyen, de az a kérdés, hogy a támogatásban lévo feltételekkel találnak-e szállítót. Súron a jövo héten egészen biztosan kapnak iskolatejet az óvodások és az iskolások. 193 gyereket érint az akció a településen, s a felmérések szerint meg is isszák majd a gyerekek a tejet . Kisbéren eddig nem volt iskolatej-akció. Dr. Udvardi Erzsébet polgármester elmondta: a képviselo-testület szeptember végi ülésén határoz ar-ról, hogy lesz-e iskolatej a városban.

Kevés tavaszi jelentkezo
Komárom-Esztergom megyében az elozo tanévben mindössze 11 önkormányzat jelentkezett az iskolatejprogramra. Májusban és júniusban 22 889 liter tejet osztottak ki, ehhez 2 230 467 forint támogatást kaptak az önkormányzatok. Két deci tej esetében ez 20 forintot jelent.

(24 óra)

   « vissza

Föoldal mail