CIKKEK

Savanyú lehet az iskolatej

Ellentmondás a támogatás körül -- Nem végzett összehasonlítást az önkormányzat

2004. 08. 31.

(Tata)
Mint hírül adtuk, a tejfogyasztás növelése érdekében a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kiegészítő támogatást kínál az önkormányzatoknak, ha bekapcsolódnak az úgynevezett iskolatejprogramba. A részt vevő településeken az általánosba járó nebulóknak naponta két deci friss tejet adnak szorgalmi időben, s már Tatán is tényként kezelhetik a juttatást a családok. A város önkormányzata is kihasználta a minisztériumi lehetőséget az elmúlt tanév végéig, s újra szeretnének élni vele szeptember elsejétől december 17-éig. A döntéshozók ellenvetés nélkül egyet is értettek ezzel, s megszavazták, hogy az önkormányzatra eső önrészt -- csaknem másfél millió forintot -- biztosítják.
Az FVM listáján található cégek közül egyébként a tatai képviselő-testület a Sole ajánlatát fogadta el, ami szállítással együtt 26 forint poharanként. Velük eddig is elégedettek voltak.
Látszólag úgy tűnhet tehát, hogy minden rendben van, de -- az állami és a városi hozzájárulás összege ismeretében -- számszakilag szerintünk ellentmondás van a tejárak és a helyi, illetve minisztériumi támogató forintok között. Mint az elfogadott előterjesztésből kiderül, 2 deciliter tej 26 forint. Amennyiben a minisztérium Tata esetében 20,26 forinttal támogatja az akciót, ez azt jelenti, hogy a pótlandó összeg poharanként kevesebb hat forintnál. Ettől kezdve pedig talány, hogy ha a minisztérium több mint 20 forintot kifizet, s ez csaknem hárommillió forint -- egészen pontosan: 2 975 788 --, akkor miért kell az önkormányzatnak még 1 415 923 forintot hozzátennie az összes költséghez, ami gyakorlatilag az akciós lehetőség felét jelenti.

A diákoknak kedvező

Az ellentmondásról megkérdeztük Hetényi Tamás polgármestert, aki őszintén megmondta, hogy nem végeztek összehasonlító kimutatást. A testület tagjai abból indultak ki, hogy az akció mindenképpen kedvező a diákoknak és az önkormányzatnak is. Lehet. Azért talán mégis érdemes lenne újraszámolni...

Palásti Péter - (24 óra)

   « vissza

Föoldal mail