CIKKEK

Mindenütt lesz iskolatej

2004. 08. 24.

Valószínűleg a megye összes iskolájában megkapják a kétdecis poharas tejet a diákok szeptembertől. Noha csaknem az előző tanév végén jelentek meg az iskolatej-akció feltételei, a kisebb települések önkormányzatai mégis rövid idő alatt meghozták döntésüket: megkötötték a szerződést a legkedvezőbb lehetőségeket kínáló tejfeldolgozóval . Bordány képviselő-testülete -- mondta Balogh Ferenc polgármester -- három ajánlat közül a Sole Hungária Rt. szerződési feltételeit tartotta a legelőnyösebbnek. Bordányban a júniusban véget ért tanévben reggel 8 óra előtt nyomták a gyerekek kezébe a poharas tejet , szeptembertől azonban -- közölte lapunkkal Kálmán Lászlóné pénzügyi főmunkatárs -- a nagyszünetre helyezik át a "tíz- órai" időpontját, addig pedig hűtik a tejet .

Bordányban nem tudnak olyan gyerekről, akit reggeli nélkül indítanának el az iskolába. A község a legmagasabb támogatást, a 30 forintot igényelheti vissza, vagyis a tej ingyen jut az a gyerekekhez.
Ásotthalom májusban még nem tudott csatlakozni az iskolatej-akcióhoz, mert -- mint ahogy azt Petró Ferenc polgármester közölte --, a feldolgozó a távolság miatt csak kedden és csütörtökön szállította volna az éltető nedűt. S mivel az iskolában nincsenek hűtők, nem tudták volna tárolni a másnapi mennyiséget. Mostanra azonban sikerült megállapodni a Soléval, mert azt az ígéretet kapták, hogy a cég minden nap 7 órára odaér a szállítmánnyal.

Az iskolákat fenntartó önkormányzatok, mint megrendelők száma napról napra nő -- mondta el Nagygyörgy Éva, a Sole Hungária Rt. kommunikációs igazgatója. Míg a május--júniusi tesztidőszakban napi 20 ezer poharas tejet "szórtak szét" Csongrád, Bács-Kiskun, Nógrád és Pest megyében, szeptembertől ennek a mennyiségnek a háromszorosát viszik ki az iskolákba. A szállítási szerződéseket leggyorsabban azokkal az önkormányzatokkal kötik meg, amelyek költségeit teljes egészében átvállalja az állam. Vontatottabb az ügymenet a közbeszerzési eljárás kiírására kötelezett városokkal. Szegeden már megszületett a döntés, a megyeszékhely a Solét választotta, Szentes, Makó, Vásárhely azonban még nem válaszolt. Nagygyörgy Éva hozzátette: bárhová, a legtávolabbi teleülésre is eljuttatják az iskolatejet, ha kérik.


Harminc forint

Az FVM-rendelet az önkormányzatokat az egy főre eső szja- és helyiadó-bevételek alapján négy csoportba sorolta. A legkevesebb forrással rendelkezők kaphatják meg a legmagasabb támogatást, kétdecinként a 30 forintot (ez az összeg fedezi a poharas tej önköltségét, valamint a szállítást), a többiek 20.26, 15.39 vagy 12.47 forintot igényelhetnek majd az államkasszából. Csongrád megyében 26 önkormányzat jelentkezett az iskolatej program első szakaszára. Az elfogadott pályázatok alapján májusban és júniusban 35 ezer liter tejet osztottak ki, s ehhez 4 és fél milliárd forintos támogatásban részesülnek, amelynek kifizetése folyamatban van -- kaptuk a tájékoztatást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól. Szegeden az iskolatej-akció éves költsége közel 12 ezer gyerekkel számolva elérheti a 80 millió forintot is, melynek csak a felét kapja vissza támogatásként a város.

(Délmagyarország)

   « vissza

Föoldal mail