CIKKEK

A tejporgyár már a múlté

2004. 08. 22.

Az európai uniós normáknak megfelelő, korszeru, többféle terméket előállító üzemmé nőtte ki magát a dánok által 1974-ben felépített egykori csornai tejporgyár .

A gyárban napjainkban is sokmilliós fejlesztések folynak: higiéniai kaput alakítottak ki, átszervezés alatt van az UHT- tejgyártás , nemrégen fejeződött be a fehérjekoncentrátum új ultraszűrő gyártósorának a telepítése.

-- Az üzem termelési szerkezete folyamatosan bővült, az új feldolgozó üzemrész 1985--86-ban, a fehérjekoncentrátumpor-gyártó üzem pedig 1989-ben indult be -- emlékezett vissza a régmúltra Németh Ernő üzemigazgató. -- A tulajdonos Új-MiZo Rt. is szívügyének tekinti, prioritásként kezeli a további fejlesztést. Bár a csatlakozáskor már rendelkeztünk úgynevezett EU-számmal, de bizonyos pótlásokra szükség van az uniós direktíváknak való megfeleléshez. A mostani célirányos fejlesztések azt a célt szolgálják, hogy sikerüljön nagyobb európai uniós pályázati támogatásokhoz jutni.

-- Milyen termékek készülnek Csornán?

-- Annak idején sovány és zsíros tejport állított elő az üzem a környékbeli tejfelesleg levezetésére. Nagy előrelépés volt, amikor 1980--81-ben magyar szabadalomként beindult a tejfehérje -koncentrátum por gyártása. Az 1980-as évek közepén pedig már UHT féltartós zacskós tej is készült Csornán, amely az 1990-es évek elején átalakult Tetra Brik Aseptic dobozos kiszerelésre. A profil tovább bővült a vaj és a vajkrémek gyártásával, s japán piacra különböző fajta sajtkrémeket is előállítottak. A mostani termékkör az 1990-es évek végére alakult ki.

-- Mekkora az export aránya?

-- Termékeink 50 százaléka megy exportra. A fehérjekoncentrátum por külpiaca egyre bővült, s nyugat-európai országok mellett már az USA-ba és Japánba is szállítunk. Az utóbbi ország piacára a magas zsírtartalmú Huba sajtkrémből is jelentős mennyiség jut, amelyet tavaly kezdtünk el gyártani. Az export része még a vaj, a vajkrém és részben a tej is. Belföldi piacra kerül szintén a tej , az adagolt vaj és a vajkrém és kisebb mennyiségben tejpor .

-- Hogyan alakult a felvásárolt tejmennyiség és az átvételi ár?

-- Az 1980-as években még évi 50 millió liter sem volt a felvásárolt tej mennyisége, ma már 100 millió liter. Döntő mértékben Győr-Moson-Sopron megye nagyüzemei termelik számunkra a tejet , de veszünk át még más megyéből és hétvégeken a társtejüzemektől is. Az Új-MiZónál a csornai üzemben dolgozzák fel a teljes felvásárolt tejmennyiség 45--50 százalékát. Most az a probléma, hogy nemzeti támogatás nincs az exportra, s ezt csak magasabb értékesítési árral, és gazdaságosabb, hatékonyabb termeléssel lehetne ellensúlyozni. A felvásárlási ár FVM-pályázatra is alapozva 68 forintra állt be, ami a piacon jó árnak mondható. A kereskedelemben viszont nyomott értékesítési ár tapasztalható.

A csornai tejfeldolgozó fobejáratánál még mindig a régi Tejporgyár reklámfelirat olvasható mintegy emlékeztetve a múltra. A jelen azonban ennél sokkal tartalmasabb és a jövő is biztató.

(Kisalföld Online)

   « vissza

Föoldal mail