Mindössze két és fél hónap telt el Szlovákia
európai uniós csatlakozása óta, amelytõl a
hazai agrártermelõk fõként stabilitást, kiszámíthatóságot
és jövedelembiztonságot várnak. Bár még
túlontúl korai az uniós korszak értékelése,
az újonnan csatlakozott országok agrártermelõi ennek
ellenére már megtapasztalhatták, mit eredményez a
piacnyitás.
Az EU–15-ök kereskedõi alig bírták kivárni
a május elsejét. Elõbb Csehországban majd Lengyelországban
vásárolták fel az övékéhez képest
lényegesen olcsóbb sertés- és marhahúst, élõ
állatokat. Olyannyira alapos munkát végeztek, hogy Lengyelországban
néhány hét alatt állathiány alakult ki, amit
északi szomszédaink szlovákiai importtal fedeztek. Ennek
hatására csaknem két év után végre nálunk
is normalizálódtak a húsfelvásárlási
árak. Lehet, a szlovákiai boltokat, áruházakat járva
a kiskereskedelmi árak esetleg mást sugallnak, a jelenlegi farmerárak
azonban bizonyíthatóan mindössze a 2000-es és 2002-es
felvásárlási árak szintjére emelkedtek.
De nemcsak a hús vált a piacnyitás után keresett cikké,
hanem például a nyerstej és a teavaj is. A dél-szlovákiai
õstermelõk egyszerre olyan nagy volumenre kaptak tejfelvásárlási
ajánlatot fõleg magyar és cseh tejüzemektõl ,
hogy a hazai tejfeldolgozók komolyan félni kezdtek. Hogy állandó
beszállítóikat ne veszítsék el, hajlottak a
tej felvásárlási árának emelésére,
pontosabban a környezõ országokhoz viszonyított árszint-kiegyenlítésre.
Merthogy a tej esetében is a szlovákiai farmerárak voltak
meszsze a legalacsonyabbak.
Tejfeldolgozóink is profitáltak a kereskedelmi korlátok megszûnésébõl:
fõleg nyerstejet és a korábban eladhatatlan vajat az immár
25 országra bõvült közös piacon belül ott értékesítették,
ahol többet adtak érte. A teavaj olyan jó boltnak bizonyult,
hogy a vajhegyek egyszeribe eltûntek. S mert a szlovákiai áruházláncoknál
lényegesen többet adtak érte, itthon egyszeriben hiánycikké
vált az olcsó teavaj. Olyannyira, hogy a pozsonyi versenyhivatal
is vizsgálódásba kezdett, nem kötöttek-e tejfeldolgozók
kartellszerû megállapodást…
Hosszabb távon mindenképpen jövedelembiztonságot eredményez
uniós tagságunk a GOF-növények, azaz gabonafélék
és az olajosok termelõinek is. Az idén még talán
több gazda – a felhalmozott tartozások súlya alatt, esetleg
forgóeszköz híján – képtelen kivárni
a november 1-jét, amikor is életbe lép az intervenciós
felvásárlás, ám a rendszer a jövõre nézve
kiszámíthatóságot és stabilitást garantál.
Az agrárönkormányzat szakértõi mindenesetre már
az idén is azt ajánlják a gabonatermelõknek: inkább
helyezzék el terményüket közraktárban, minthogy
a felvásárlók nyomásának engedve olcsón
tegyék azt pénzzé. A raktárlevél ugyanis olyan
értékpapír, amelyre könnyen vehetõ fel bankhitel.
A cukorrépa-termelõknek sem kell – legalábbis 2005
végéig – aggódniuk. A Világkereskedelmi Szervezet
(WTO) nyomására ugyan biztosan megváltozik az EU cukorpiaci
rendtartása, s bizonyosan meg kell nyitnunk piacainkat a harmadik országokban
kitermelt nádcukor elõtt – minek hatására az
EU-ban így nálunk is zsugorodni fog a cukorgyártásra
felhasználható cukorrépa mennyisége, így vetésterülete
is –, ám ez még korántsem jelenti, hogy le kellene
mondanunk errõl a fontos növényrõl. Ellenkezõleg.
Nyugati agrárközgazdászok szerint fényes jövõ
vár a cukorrépára és a repcére, mint bioetanol-alapanyagra,
amelybõl az EU-nak évrõl évre többet kell elõállítania.
Más a helyzet a zöldség- és gyümölcstermesztõkkel.
Õk akár el is vérezhetnek az EU-konkurenciaharcban, ha nem
tömörülnek termelõi-értékesítõ
szervezetekbe, s a TÉSZ-ek révén nem próbálják
meg összehangolni, hogy mibõl mennyit termeljenek. S talán
nem ártana megszívlelniük a kereskedõk ama észrevételét
is, miszerint „a hagyományos“ zöldségbõl,
gyümölcsbõl a piac telítõdött. Ha nem tudunk
„mást“ kínálni a piacon, termékeinket
– legyenek azok osztályon felüliek –, a legjobb esetben
is csak nyomott áron veszik át tõlük.
Kétlem viszont, hogy ez megéri a mi termelõinknek.
(gyor) - (Új Szó)
|