CIKKEK

Helycsere az élen

(Dunaszerdahely)

2004. 08. 19.

A táblázatokból megálapíthatjuk, hogy az INSEMAS OPEN tejtermeloi verseny negyedik évében a félévi eredmények komoly változásokat hoztak a helyezésekben – itt elsosorban a Dunaszerdahelyi járásra gondolunk.

Ebben az évben eloször jelentkezünk a tejtermeloi verseny évközi értékelésével, amelyet az érintettek és a szakemberek egyaránt várhatóan nagy érdeklodéssel várnak.
Az eddigi háromszoros gyoztes Búslaki Tangazdaságtól – annak ellenére,hogy 1,4 literes növekedést mutattak ki – a nagymegyeri DAN-Slovakia Agrar Rt. vette át a vezetést. A dán tenyészto a verseny történetében a legnagyobb évközi növekedést mondhatja magáénak, hiszen a 2003-as félévi eredményéhez képest 5,24 literrel növelte a napi egy tehénre jutó tejleadást (1912 liter/tehén/év). Ugyancsak nagy elorelépést tett a tavalyi évhez képest a várkonyi ARVUM MSZ, amely 18,81 literes teljesítménynek köszönhetoen az elokelo ötödik helyet foglalja el. A 2003-as év harmadik helyezetje, az MM+J Kft., némi gondokkal küzdve visszacsúszott a hatodik helyre, de az év második felében még van lehetosége a javításra. A Dunaszerdahelyi járás az év elso felében tehenenként átlagosan napi 17,23 liter tejet adott el, ez 0,27 literrel több mint a tavaly ilyenkor kimutatott eredmény.
A Galántai járás tenyésztoinek versenyében az elso félév nem hozott különösebb meglepetéseket.
Az AGRICOLA ©oporoa több mint egy literes termeléscsökkenése ellenére tartja elso helyét, de szorosan a nyomában ott van a nádszegi AGRIMPEX szövetkezet, mely a tavaly elvesztett második helyét szerezte vissza. A legnagyobb termelésnövekedést a vízkeleti FYZOKOL Kft.-nek sikerült elérnie. Az egy évvel ezelotti eredményéhez képest 2,78 literel növelte egy tehénre eso tejeladását . A járás üzemeinek dönto többsége növelte termelését, nyilván ebben szerepet játszik az a tény is, hogy ez év májusában és júniusában – az elozo évekkel ellentétben – nem volt hetekig tartó trópusi meleg. Annál inkább nyomasztja a termeloket a meglehetosen alacsony tejfelvásárlási ár, ami a szomszédos országokhoz (pl. Csehország , Magyarország) viszonyítva mintegy 20 %-al alacsonyabb. Annak reményében, hogy ez belátható idon belül a termelok számára pozitívan változik, az év második felében is sikeres tenyésztoi munkát kívánunk a verseny résztvevoinek.

Lengyel lajos, Pomichal István - (Új Szó)

   « vissza

Föoldal mail