CIKKEK

Szeptembertõl újra lesz iskolatej

2004. 08. 18.


Az iskolafenntartóknak kell pályázniuk az osszel újrainduló iskolatej-akcióra: anyagi helyzetüktol függoen a gyermekek 100 százalékos támogatást is kaphatnak a tejtermékekre . Az országos akció 330 ezer óvodást és valamivel több mint 900 ezer általános iskolást érint.

Újra indul az iskolatej-akció szeptemberben, az ezt szabályozó rendelet napokon belül megjelenik - közölte szerdán Sirman Ferenc , a Tej Terméktanács ügyvezeto igazgatója. A rendelet szeptember 1. és december 31. között szabályozza az iskolatej-akció feltételeit. Az akcióban résztvevo gyerekek 2,5 deciliter tejet kaphatnak naponta. Nemcsak 2,8 százalékos zsírtartalmú, hanem 3,6 százalékos zsírtartalmú tejet is lehet adni. Az akcióba bevonták a tejen kívül az ízesített tejitalokat is, például a kakaót, valamint az ömlesztett sajtot.

Az iskolafenntartóknak kell pályázniuk

Az akcióban való részvételre az iskolafenntartók - önkormányzatok, alapítványok és egyházak - pályázhatnak, az állami támogatás mértéke a fenntartó anyagi helyzetétol függ. A legrosszabb helyzetben lévok 100 százalékos támogatást kaphatnak, míg a jobb anyagi helyzetben lévok támogatása arányosan csökken. Az akció utófinanszírozott, vagyis a résztvevo szervezetek csak december 31-e után juthatnak hozzá az állami támogatáshoz. Az iskolafenntartók a tejszállítókat közbeszerzési pályázatokon választják ki. Az országos akció 330 ezer óvodást és valamivel több mint 900 ezer általános iskolást érint.

Uniós támogatásra is számítanak

A szakember szerint lesznek olyan iskolafenntartók, amelyek anyagi lehetoségeik miatt nem kívánnak ebben a programban részt venni. A teljes tanévben az óvodások - 100 százalékos létszámmal és két deciliteres fogyasztással számolva - mintegy 12 millió liter tejet ihatnak meg. Ennek összköltsége 1,8 milliárd forint, amelybol mintegy 900 millió forint lehet az uniós támogatás. Az általános iskolások 32 millió liter tejet fogyaszthatnak el, ennek összköltsége 4,8 milliárd forint, 2,07 milliárd forint uniós támogatás mellett.

(Magyarország.hu)

   « vissza

Föoldal mail