CIKKEK

Pénz áll a házhoz

Megkezdődött az iskolatej-támogatás kifizetése
- Békés Megye

2004. 08. 14.

Megyénkben 46 önkormányzat jelentkezett az iskolatejprogram elso szakaszára. Az elfogadott pályázatok alapján májusban és júniusban 78 ezer liter tejet osztottak ki, s ehhez az önkormányzatok 8,64 millió forint támogatásban részesülnek, amelynek a kifizetése folyamatban van.
A Mezogazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megkezdte az iskolatejprogram kérelmeire odaítélt támogatások kifizetését - tudtuk meg Varga Sándortól, az MVH sajtóosztályának munkatársától. A program elso, májust és júniust felölelo szakaszára jelentkezo önkormányzatok, alapítványok, civil szervezetek és egyéb iskolafenntartók jutnak pénzhez.
A mintegy 800 támogatási kérelem elbírálását követoen az elso ütemben az MVH már 75 millió forint támogatást utalt át 301 kedvezményezett iskolafenntartó részére. A napokban további 72 millió forint átutalása esedékes, így a program még csonka, kéthónapos szakaszában eloreláthatólag összesen 147 millió forint támogatáshoz jutnak az érdekeltek.
Varga Sándor kiemelte, hogy az iskolatej-támogatás fedezete részben közösségi, részben pedig tagállami forrás. A támogatás közösségi részét a magyar költségvetés elolegezi meg, és ezt az Európai Unió utólagosan utalja át. A tárgyalt idoszakra folyósítható támogatáshoz a közösségi hozzájárulás 62 millió forint.
Az említett fejlemények - a támogatottak számára nyilvánvaló jelentoségükön túl - azért is figyelmet érdemelnek, mert ezek voltak az elso kifizetések, amit az MVH, mint kifizetoügynökség az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap (EMOGA) garanciarészlegének nevezett támogatási keret terhére teljesített. Mégpedig a közösségi eloírásoknak megfelelo ellenorzési, engedélyezési és utalványozási folyamat eredményeként.
Varga Sándor kitért arra: az iskolatejprogram idén szeptembertől decemberig folytatódik.

Ny. L. - (Békés Megyei Hírlap)

   « vissza

Föoldal mail