CIKKEK

Kudarc a WTO-tárgyalásokon

2003. 04. 01.

A dohai világkereskedelmi forduló agrárkérdésekkel foglalkozó küldöttei nem tudták betartani a tegnapi határidőt az adott szegmens jövőbeni szabályozási ,módozatainak vagy elveinek a kidolgozására. Az európai álláspont védelmében Franz Fischler agrárbiztos elmondta, hogy az EU egy a szélsőséges törekvések kezelésére alkalmas, középutas javaslatot terjesztett elő, amely messzemenően figyelembe vette a fejlődő államok jogos követeléseit.
E szerint az EU továbbra is szorgalmazza a piacok fokozott megnyitását, a versenyt torzító szubvenciók mérséklését, az agrárexporthoz folyósított támogatások erőteljes visszafogását, az olyan, nem kereskedelmi ügyek, mint az élelmiszer-biztonság és a környezetvédelmi vonatkozások alapos vizsgálatát, továbbá a fejlődő államokban jóváhagyandó, célzott elbánás kialakítását. Az EU a mezőgazdasági exporttarifák 36, az exportszubvenciók átlag 45 és a belföldi támogatások legalább 55 százalékos csökkentését is javasolja. A rendezéshez – mondta Fischer – olyan, a kereskedelmet torzító műveleteket is felül kell vizsgálni, mint a kusza élelmiszersegélyek, továbbá az exporthitelek rendszere, illetve az egyes állami kereskedelmi egységek árképzése.
A szabályozási módozatok elfogadásának meghiúsulása azt jelenti, hogy a dohai agráregyeztetések második szakasza – a változások időbeli ütemezése – is kitolódik.

VG

   « vissza

Föoldal mail