CIKKEK

Osztrák tejkvótatõzsde

2004. 07. 20.

Tejkvótatõzsde létrehozását tervezik az osztrák termelõk. Az uniós agrárpolitika keretében kiosztott termelési kvóták 1995, azaz az ország EU-csatlakozása óta adhatók-vehetõk, ám ez mindeddig szervezetlen keretek között bonyolódott.

A börze létrehozásának elsõdleges célja a kvóták árainak csökkentése – mutat rá a Wirtschaftsblatt. Ausztriában jelenleg 80-90 cent körüli áron cserél gazdát egy kilogrammnyi termelésre jogosító engedély, míg Németországban – ahol évek óta mûködik kvótatõzsde a tejágazatban – mindössze 59 cent az árfolyam. Az árkülönbség nagyrészt abból adódik, hogy Ausztriának rendszeresen bírságokat kell fizetnie a kvóta túllépéséért, míg Németországban ez évek óta nem fordult elõ.

Ausztrián belül elsõsorban a nyugati tartományok tejtermelõi szorgalmazzák a börze kialakítását. Ahogy az MGN alsó-ausztriai tejszövetkezet ügyvezetõje fogalmaz, a nyugat-ausztriai cégek ugrásra készen várják az újabb kelet-ausztriai kvóták megszerzésének lehetõségét. Az MGN ezzel szemben kevésbé lelkes a kvótatõzsde létrehozásának gondolatával kapcsolatban, hiszen célja az, hogy a termelés megmaradjon a régióban.

(VG)

   « vissza

Föoldal mail