CIKKEK

Megkezdődik a tejkvóta bérbeadása

2004. 06. 18.

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter mai sajtótájékoztatóján közölte, hogy hamarosan megkezdik a tejkvóta bérbeadását, illetve értékesítését. Németh Imre aláhúzta: Magyarország elemi érdeke, hogy az unió által számára jóváhagyott mintegy 2 milliárd literes tejkvótát teljes mértékben kihasználja.
Ezt szolgálja a tejkvóta-értékesítés, illetve -bérbeadás.

Ennek alapjául a nem pontosított állami tejkvóta-tartalék szolgál, valamint a minisztérium által még korábban felvásárolt mintegy 91 millió liter tej. A pályázatos rendszerű állami tejkvóta értékesítés keretében 54 millió liter beszállítási és 120 millió liter közvetlen értékesítésű tejkvóta megvételére, illetve bérbeadására nyílik lehetőség. Pályázatot nyújthat be az a termelő, aki legalább 20 forintot ad literenként a tejért plusz az áfát is megfizetve.

A kedvezményes tejkvóta bérleti lehetőségében az igazoltan önhibájukon kívül tejkvótájukat vesztett termelők vehetnek részt. A tejkvóta elvesztésének oka lehet például a tejfeldolgozó csődje. Az intézkedés 3 millió liter közvetlen értékesítési és 7 millió liter beszállítási tejkvótára szól.

Egy igénylő legfeljebb 50 ezer liter beszállítási és 10 ezer liter közvetlen értékesítési tejkvótát bérelhet. Amennyiben az igénylő a bérelhetőnél nagyobb mennyiségű tejkvótára tart igényt, akkor a bérelhető mennyiségen felül jogosult kvótavásárlásra is. A tejkvóta éves bérleti díja literenként 1 forint plusz áfa. A bérleti kötelezettség két évre szól. A bérleti időszakot követően a bérelt tejkvótát a termelő kedvezményes áron megvásárolhatja.

Németh Imre közölte azt is: pénteken aláírta azokat a rendeleteket, amelyek lehetőséget nyújtanak a termelők számára az uniós közvetlen kifizetésű területalapú támogatások és az ehhez kapcsolódó nemzeti kiegészítések igénylésének meghosszabbítására további két héttel. Így az igényléseket a termelők június végéig adhatják be. Németh Imre tájékoztatott arról, hogy eddig a támogatási igénylésekre szóló kérelmet 202.747-en nyújtották be. Blokktérképet, illetve a támogatási csomag kérelmet viszont 217 ezren igényeltek. Azaz a termelőknek mintegy 6-7 százaléka, akik igényelni szeretne a támogatást, még nem adta be a kérelmét.

(VG)

   « vissza

Föoldal mail