CIKKEK

Egy újabb pofon a gazdáknak

2004. 04. 29.

A magyar gazda nem félne az uniós csatlakozástól, ha biztos lehetne abban, hogy egyenlő feltételek között versenyezhet, ha legalább annyi központi támogatást kapna, mint a holland, német vagy lengyel állattenyésztő, növénytermesztő - írja a Magyar Rádió Online.
Medgyasszay László szerint három területen: a sertés-, a baromfi- és a tejágazatban katasztrofális visszaesés várható, egy tanulmány szerint ötvenezer család kiesik a termelésből. Raskó György agrár-közgazdász megerősítette az mdf-es képviselő véleményét, mint mondta, a magyar mezőgazdaság szereplőinek döntő hányada valóban nincs felkészülve arra a kihívásra, amit a csatlakozás jelent. 10-15 százalékos hazai piacvesztéssel lehet számolni, ami körülbelül 300 milliárd forint élelmiszer mennyiséget jelent.
Az említett három ágazat szereplőinek komoly nehézségekkel kell szembenézniük, Raskó György szerint sokan közülük a csatlakozás első áldozatai lesznek. Hozzátette: a vidék és a magyar mezőgazdaság helyzetének jobbításában a kormányra, a termelőkre és a magyar társadalomra egyaránt jelentős szerep hárul. A mezőgazdaságot újabb pofon fogja érni, a rendszerváltozás veszteséből most az uniós csatlakozás vesztese is lesz – tette hozzá a szakember.

VG

   « vissza

Föoldal mail