CIKKEK

Csökkent a Nutricia Magyarország nyeresége

2003. 03. 28.

Az elmúlt évben 60,2 milliárd forint árbevételt ért el a magyarországi Nutricia-csoport, 5,7 százalékkal magasabbat, mint egy évvel korábban – tájékoztatta a Világgazdaságot Kiss Pál István vezérigazgató. A forgalom növekedése ellenére a nyereség mintegy 40 százalékkal csökkent. Ez több okra vezethető vissza, közülük jelentős, hogy az exportált termékek, így a legnagyobb mennyiségben kivitt tejpor és vaj esetében a világpiaci ár jelentősen mérséklődött, ezt tetézte a forint erősödése.
A veszteségek elég markánsan kimutathatók – magyarázta a cégvezető -, hiszen míg az év elején 1 tonna tejporért 1400 dollárt kaptak, a dollárért pedig itthon 280 forintot, addig az év második felében 1100 dolláros árral számolhattak, és egy dollár után csupán 228 forinttal. Mindez azért jelentős, mert a hazai tejpiacot vezető Nutricia az általa felvásárolt és feldolgozott mintegy 380 millió liter tej 20-22 százalékának megfelelő árut exportált. Ez a cég teljes árbevételének mintegy 14-15 százalékát tette ki.
Közvetlen veszteséget okozott, hogy az első fél évben a tejágazat állami támogatása az ígéretek ellenére elmaradt. Később pedig – bár ehhez már az állam is hozzájárult – a 400 millió literes tejfelesleg levezetésének költségeihez a feldolgozóipar cégeinek 7 milliárd forintot kellett a terméktanács intervenciós alapjába befizetni. Az ország legnagyobb tejipari vállalkozásának ez önmagában 1,5 milliárd forintos pluszkiadást jelentett.
Az a tény, hogy az importból származó csomagoló- és más gyártási segédanyagok viszonylag olcsóbbá váltak, ám a vezérigazgató szerint ez nem kompenzálta exportveszteségeiket.
Kiss Pál István, aki egyben a Tej Terméktanács elnöke is, elmondta: az ágazat gazdasági környezete az idén sem változott lényegesen, de semmi esetre sem javult, ezért várható, hogy a Nutricia 2003-ban nem vásárol fel minden neki felajánlott tejet, elsősorban az extraminőségű árura számít. A cég 2002-ban mintegy 2 milliárd forintot költött: az invesztíciók közül a legjelentősebbek közé tartozott például a mátészalkai új, Túró Rudit gyártó üzem kialakításának megkezdése.

VG

   « vissza

Föoldal mail