CIKKEK

Húsexport: újra vizsgál az USA

2004. 04. 14.

Április 12–19. között Magyarországon vizsgálódnak az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) élelmiszer-biztonsági hivatalának auditorai, hogy ellenőrizzék az Egyesült Államokba irányuló húsexportra elfogadott üzemeket – tájékoztatták a Világgazdaságot a budapesti amerikai nagykövetségen. Mint ismert, az USA az év elején függesztette fel a Magyarországról származó húsipari termékek behozatalát, mivel korábban a hazai cégeknél súlyosnak ítélt élelmiszer-biztonsági hiányosságokra bukkant.
Korábban hét magyar húsipari üzem szerepelt az amerikaiak által elismert exportlistán, vagyis e cégek szállíthattak termékeket az USA-ba. E társaságok egy részét ellenőrzik most. Nagykövetségi tájékoztatás szerint különösen a sertéshúsok, a hőkezelt sertéshúskonzervek és a Pick szalámi vizsgálatára lehet számítani. Az auditorok ellenőrzik a kiválasztott üzemek berendezéseit, felszerelését, működését. A felhasznált állatok minden lényeges részéből mintákat vesznek, és megvizsgálják ezek mikro-biológiai tulajdonságait. Azt is kontrollálják, hogy az „adminisztratív piramis” működése, ellenőrzése megfelel-e az amerikai elvárásoknak.
A mostani auditálásról szóló jegyzőkönyvet az amerikaiak egyeztetik majd a magyar féllel, és döntésükről tájékoztatják az FVM-et. Ennek alapján a magyar hatóságoknak joguk lehet annak kihirdetésére, hogy az érintett üzemek visszakapták-e exportjogukat. Ha az élelmiszer-biztonsági ügyeket sikerül tisztázni, a szállítás „pusztán” kereskedelmi kérdéssé válhat – hívták fel a figyelmet az amerikai nagykövetségen.
A korábbi amerikai ellenőrzések főként a kaposvári Kométánál tártak fel hiányosságokat. Az év eleji nyilatkozatok szerint a hét, exportengedélyt kapott cég többsége az utóbbi időszakban nem exportált az USA-ba húsipari termékeket. Ugyanakkor a szállításokat felfüggesztő amerikai intézkedés visszavonása érdekében a kormány, illetve az FVM több erőfeszítést is tett.
Szanyi Tibor, az agrártárca politikai államtitkára az ügyben ma is tárgyal az USA élelmiszer-biztonsági szolgálatának szakértőivel.

VG

   « vissza

Föoldal mail