CIKKEK

Őstermelők szabadsága -- szigorúbb az ellenőrzés

2003. 03. 31.

A mezőgazdasági kistermelők a saját készítésű savanyú káposztát, valamint tejtermékeket hazánk uniós csatlakozását követően is árusíthatják a piacokon, de a szigorú gyártástechnológiát kell betartaniuk -- tájékoztatta Vincze László országgyűlési képviselőt Németh Imre agrárminiszter.

A mezőgazdasági kistermelők érdekében írásos kérdést nyújtott be Németh Imre földművelésügyi miniszterhez Vincze László országgyűlési képviselő. A Csongrád és Kistelek térségi honatya elsősorban arra volt kíváncsi, hogy a házilag készített tejtermékek , valamint a savanyú káposzta árusítását a termelők továbbra is végezhetik-e például a piacokon, ahol ezen készítmények máig igen keresettek. Ráadásul e tevékenységből több ezer család jut a megélhetéséhez szükséges mellékjövedelemhez.

A szaktárca vezetőjének válaszából kiderül: az Európai Unióban különböznek a közvetlen (például a piaci), illetve közvetett (üzleteken, kereskedelmi láncokon keresztüli) értékesítés szabályai. Az élelmiszer-ágazatban tevékenykedőknek, így a közvetlen kereskedelmi értékesítést végzőknek a 93/43/EEC direktíva élelmiszer-higiéniai követelményeinek kell megfelelniük.

A magyar jogrend szerint a mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal rendelkezők közvetlenül a fogyasztónak értékesíthetik a termékeiket. Az őstermelők ellenőrzésére jogosult szakhatóságok a saját vizsgálataik alapján engedélyezhetik, illetve -- amennyiben a termelő nem tartja be az alapvető higiéniai, közegészségügyi és állategészségügyi előírásokat -- tilthatják meg az árusítást.

Egyelőre -- a hatályban lévő rendeletek értelmében -- az őstermelők a saját gazdaságukban előállított mezőgazdasági termékből származó, nem hőkezelt savanyított termékeket, valamint a mézet, saját tenyésztésű, illetve nevelésű állattól származó tejet , a tejtermékek közül tejfölt és túrót, továbbá darabolás nélküli vágott és belezett baromfit, tojást, sertéshúsból előállított füstölt húst, étkezési szalonnát, olvasztott étkezési zsírt vásáron, piacon árusíthatnak. Hazánk uniós csatlakozása után a kistermelői körbe tartozó gazdálkodók az élelmiszer-higiéniai előírások betartása mellett továbbra is kínálhatják termékeiket a piacokon és vásárokon. Az előírások azonban a jelenleg érvényben lévőknél minden bizonnyal szigorúbbak lesznek.

Délmagyarország

   « vissza

Föoldal mail