CIKKEK

Olasz puhatolózás a tejpiacon

Magyar termelőkre cserélnék a német gazdákat

2004. 03. 31.

Német gazdák helyett magyar termelőktől venne tejet több olasz cég is az EU-csatlakozás után. Ugyanakkor ma már az sem elképzelhetetlen, hogy német feldolgozók lengyel tejből készített termékekkel lépnek a magyar piacra.

Puhatolózó tárgyalásokat folytatnak olasz tejipari cégek magyar termelőkkel a májusi uniós csatlakozás utáni tejszállításokról – erősítette meg lapunk értesüléseit Krajcsovicz András, a gazdálkodói érdekképviselet elnöke. Információink szerint főként észak-olaszországi feldolgozók vásárolnának Magyarországról tejet.
Az ottani árak ugyanis meghaladják az 57–65 forint közötti tényleges mai literenkénti magyar árakat, illetve az FVM által kívánatosnak tartott 68 forintos irányárat. Bár az olasz ellenértékek jobb beltartalmú tejre vonatkoznak, szakértők szerint a vámok megszűnésével létrejöhetnek magyar–olasz üzletek. (A tavalyi Parmalat-botrány kirobbanásáig az olasz tejár elérte a literenkénti 90-100 forintot is, azóta viszont egyes nem hivatalos források szerint 75-80 forintra csökkent.)
Egy olasz cég azzal keresett meg bennünket, hogy sajtgyártásához napi 28 ezer liter tejet vásárolna – közölte Krajcsovicz, aki a kondorosi Fríz-Tej Rt. vezérigazgatója is. Tájékoztatása szerint az érdeklődők literenként 28 eurócentet ajánlottak, ami árfolyamtól függően 70-72 forintnak felel meg. Az olasz cégek eddig főként Németországból vásárolták hiányzó alapanyagaikat, de ott többnyire kisebb tehenészetek termelnek. Ezért Magyarország belépésével előnyösebb lehet számukra, ha a tejet nagyobb gazdaságoktól, egységesebb minőségben szerezhetik be.
A magasabb ottani tejárakat az magyarázza, hogy Olaszországnak a belső fogyasztói igényeknél kisebb termelési tejkvótája van – mondta lapunknak Sirman Ferenc, a Tej Terméktanács igazgatója. A nyári turistaszezon idején pedig különösen fontossá válik az „import”. Sirman szerint hasonló okokból a májusi belépés után elvileg Görögország is vevő lehet a magyar tejre, mivel az árak ott is elérhetik a literenkénti 90-100 forintot. Az üzletkötéseket könnyítheti, hogy EU-tagként a nyerstejszállításokhoz nem lesz szükség feltétlenül pasztőrözésre. Nagyobb távolságoknál viszont gondot okozhat, meddig lehet a pasztőrözés nélküli, hűtött tejet minőségromlás nélkül eljuttatni – közölte az igazgató.
Bár egyelőre konkrét megállapodásokról nincsenek hírek, a bővülő piaci lehetőségek javíthatnák a hazai gazdák értékesítési esélyeit, akik az 1,6 milliárd literes éves termeléssel most 300-400 millió liternyi tejtöbbletet állítanak elő. Mint ismert, a felesleg kezelése tavaly óta fokozódó finanszírozási feszültséget okoz, ami februárban országos gazdademonstrációt robbantott ki, illetve ma is tartó felszámolási és jogvitákhoz vezetett a feldolgozók és a termelők között.
A gazdáknak ugyanakkor azzal is szembe kell nézniük, hogy a csatlakozással a tej- és tejtermékimport esélyei is nőnek. Kiss Pál István, a Friesland csoport közép-európai igazgatója elmondta: a tej átlagára ma Lengyelországban 42-43, Szlovákiában 60, Csehországban pedig 64 forintnak felel meg, ami bizonyos esetekben lehetővé teheti a beszállításokat. Sőt, a tej literje most Észak-Németországban is csak 23 eurócentbe (57-58 forintba) kerül, így az alapanyag-beszerzésre onnan is lehetőség nyílhat.
Ágazati szakértők szerint egyes tejkereskedelemre szakosodott nemzetközi cégek már készen állnak arra, hogy kihasználják a májusi csatlakozás utáni piaci árkülönbségeket. Az olcsóbb lengyel és szlovák tej iránt ugyanakkor élénken érdeklődnek osztrák és német feldolgozók is. Egyes szakmai feltételezések szerint a mai árviszonyok mellett az sem elképzelhetetlen, hogy német tejipari cégek lengyel tejből készített termékekkel jelennek majd meg a magyar piacon.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail