CIKKEK

Magyar gazdák az EU-ban

2003. 03. 28.

A szántóföldi növények termesztői kifejezetten jól járnak az EU-csatlakozáskor, hiszen a közvetlen kifizetések összege hektáronként akár a hétszerese is lehet a jelenleginek. De a durumbúzát és dohányt termesztők is jelentős összegű támogatásokat kapnak -- erről cikkezett a Délmagyarország szegedi napilap.
Az Unióban a mezőgazdasági támogatások meghatározása egyrészt a termelési kvóták, másrészt a közvetlen kifizetések, mértékek, illetve ütemezések alapján történhet.
A szántóföldi növények, a gabonafélék, az olaj- és fehérjenövények esetében az egy hektárra jutó kifizetés 2004-ben 55 százalékos támogatottsággal (ebből 25 százalék az EU-forrás, 30 százalék pedig a költségvetési kiegészítés) mintegy 40-45 ezer forint lesz a jelenlegi 7000 helyett. A szántóföldi növények terület alapú támogatásának kifizetése az adott gazdasági évet követő november 16. és január 31. között történik. Az jogosult a támogatásra, aki ha 19 hektárnál nagyobb területen gazdálkodik, ennek a meghatározott százalékát (ez jelenleg 10) parlagon hagyja. Ám még erre az ugarra is járhat a terület alapú támogatás, sőt lehet nem élelmiszer és nem takarmány célú növénytermesztéssel is foglalkozni, például repcét vetni.
A tejkvóta majdnem 2 millió tonnás lesz, annak ellenére, hogy a fogyasztás alig haladja meg a másfél millió tonnát. A piaci egyensúly fenntartása érdekében lehetőség nyílik bizonyos tejtermékek (vaj, tejszín , soványtej-por és egyes sajtfélék) magántárolásának költségtámogatására is, valamint a belső felhasználást ösztönző támogatásokra, például az iskolatejprogramra. Fontos feltétel azonban, hogy kizárólag a hazai extra minőségnek megfelelő tej kerülhet emberi fogyasztásra. Az EU nyers tejjel szemben támasztott higiéniai és minőségi követelményeinek teljesítésére 2003-ban 50 százalékos kiemelt beruházási támogatás igényelhető a technológia korszerűsítésére, a tejcsarnokok fejlesztésére, de át lehet állni a húshasznú szarvasmarhatartásra is.
Az EU-ban 2005-ben vezetik majd be az extra minőségű nyers tej utáni literenkénti 1,32 forint támogatást. Az jogosult a segítségre, aki az előző évi kvótát igazoltan teljesítette. A belépést követő öt évig Magyarország előállíthat és forgalmazhat 2,8 százalék zsírtartalmú tejet , miközben a többi tagországban csak a 0,5, az 1,5 és a 3,5 százalékos zsírtartalom az engedélyezett -- tájékoztatott róla a szegedi napilap

Magyar Szó

   « vissza

Föoldal mail