CIKKEK

Kötelezõ lesz címkén jelezni az allergiakeltõ anyagokat az EU-ban

Az EU versenytanácsának döntése értelmében a termelõknek a jövõben kötelezõen fel kell tünteniük a termékcímkén, hogy élelmiszerük milyen allergiakeltõ anyagokat tartalmaz.

2002. november 18.

A felmérések azt mutatják, hogy Európa-szerte növekszik az élelmiszer-érzékeny és allergiás emberek száma: az adatok szerint a gyermekek 8 és a felnõtt lakosság 3 százaléka valamilyen élelmiszer-összeférhetetlenségtõl szenved. Ezek az érzékenységek különféle bõrbetegségekhez vezetnek, sõt az asztmás megbetegedések következtében életveszélyes reakciókat is kiválthatnak. Az élelmiszer-érzékeny fogyasztók ezután már a termékek címkéjén ellenõrizhetik, hogy a választott élelmiszer tartalmaz-e számukra veszélyes anyagokat. A címkézésrõl Brüsszelben, az EU tagországainak a belföldi piacért felelõs miniszterei döntöttek.

Elvetették a 25 százalékos szabályt .
A félreértések (és kiskapuk) elkerülése végett a tanács ejtette az eddig érvényes úgynevezett 25 százalékos szabályt, amely a termékcímkéken csak azon anyagok összetételének feltüntetését tette kötelezõvé, amelyek a végterméknek legalább 25 százalékát alkotják. Ezután igen körülményessé válik az allergiakeltõ anyagok "elrejtése" azokban a termékekben, - mint például a szószok, mártások, - amelyek allergiakeltõ anyagokat tartalmaznak, például tojást, tejet , mustárt. A jogszabály részeként allergiakeltõ anyagokat tartalmazó jegyzéket is kidolgoznak. Ezen a listán vélhetõen szerepel majd a hal, a mogyoró, a szezámmag, a glutin, a szójabab és a zeller is.

Üdvözölte a döntést David Byrne egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztos, valamint az Európai Fogyasztók Szervezete, a BEUC szóvivõje is.
A jó bornak is kell címke .
Mindemellett az új szabályok kiterjesztése az alkoholtartalmú italokra igen könnyen komoly feszültséget kelthet jövõre, az elõterjesztés vitájakor.
A versenytanács pénteki döntése értelmében ugyanis ha a bor szulfitokat tartalmaz, ezt az információt a palack címkéjén kötelezõ lesz feltünteni, a szulfit ugyanis asztmát okozhat.

euro.hu

Kapcsolódó link: http://www.euro.hu

   « vissza

Föoldal mail