CIKKEK

Gazdatüntetés: reggeli ital helyett megegyezés

2004. 02. 26.

Megszületett a megállapodás szerda este fél 10-kor az agrártárca és a termelők képviselői között. A megegyezést segítette az a tény, hogy az agrártárca politikai államtitkárának konzultációja nyomán négy áruházlánc, a Spar Magyarország, a CBA, az Auchan és a Metro vállalta, hogy azonnali hatállyal megszünteti a "reggeli italnak" nevezett tejimitátumok forgalmazását.
A megegyezést követően egyben azt is bejelentették, hogy a tiltakozó gazdák nem demonstrálnak tovább, és az elégedetlen termelők nem tartják meg sem a csütörtökre, sem a péntekre meghirdetett nagygyűlést - közölte Dékány András, az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője a megállapodás megkötését követően a távirati irodával.
A szóvivő elmondta: a megállapodás az eredetileg előterjesztett csomaghoz képest újat nem tartalmaz. Annyi változás azonban mégis van, hogy a termelők azt kérték: minden kormányzati támogatási ajánlatot részletesen és garanciális elemekkel ellátva rögzítsen a megállapodás. Így lett végül is az ötoldalas dokumentumból nyolcoldalas megállapodás.
A megállapodás révén a gazdálkodók több milliárd forintos többletforráshoz jutnak, valamint olyan járulékos intézkedések lépnek életbe, amelyek a termelők gazdasági tevékenységének feltételeit tovább javítják.
A szóvivő aláhúzta: a megkötött megállapodás mindhárom problémás ágazatra - a tejre, a sertésre és a baromfira - is egyaránt vonatkozik.
Dékány András kiemelte: a megállapodás aláírását segítette az a tény, hogy Szanyi Tibor, az agrártárca politikai államtitkára konzultációt folyatott több áruházlánc vezetőjével, amelynek nyomán négyen, a Spar Magyarország, a CBA, az Auchan és a Metro vállalta, hogy azonnali hatállyal megszünteti a "reggeli italnak" nevezett tejimitátumok forgalmazását. Áttekintve ugyanis a tejpiac helyzetét, arra következtetésre jutottak, hogy ez a termék nagyban közrejátszott a magyar tejpiac szétzilálásában.
A szóvivő közölte: a megállapodást Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke, Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, továbbá Paulina László, a Baromfitartók Országos Nagygyűlésének ügyvivő testületi tagja, valamint Mádl István, a Tejtermelők Országos Nagygyűlésének ügyvivő testületi tagja írta alá.

MTI

   « vissza

Föoldal mail