CIKKEK

Előre hozott tejtámogatások

2004. 02. 23.

Összesen 5,2 milliárd forinthoz juttatná a májusi csatlakozásig a tejtermelőket a kormány – nyilatkozta lapunknak a hét végi tárgyalások kapcsán Németh Imre agrárminiszter. Ez előrelépést jelentene a korábbi hivatalos állásponthoz képest. Az FVM már közzétette a rendeletet a minőségi tejtermelés 4 forintos literenkénti támogatásáról. Emellett előre hozva kifizetné a rétekre és legelőkre járó, belépés utáni terület alapú dotáció időarányos részét, amely tejliterre vetítve 1 forintot tenne ki. E két jogcímen – 400 ezer literes négyhavi termelést alapul véve – 2 milliárd forinthoz jutnának a gazdák. Ezenfelül a tárca literenként 2 forintos kvótatámogatást nyújtana és ezt az egész évre számolt, 1,6 milliárd literes tejmennyiség után előre folyósítaná. Ez további 3,2 milliárdos forrást jelentene az állattartóknak, akik így literenként 7 forintos támogatást kapnának.
A miniszter tájékoztatása szerint az FVM továbbra is 68–72 forint közötti literenkénti tejirányárat javasol, és elképzelhetetlennek tartja a gazdák által szorgalmazott intervenciós ár bevezetését. Változatlanul vita folyik azon, hogy a hazai piac valójában milyen tejárat visel el a jelentős veszteséggel exportálható feleslegek miatt. Németh közölte: az FVM hajlandó lenne hozzájárulni a többletek kezeléséhez is, ha abban az ágazati szereplők is részt vállalnának, és a rendszer átláthatóan működne. Emellett a tárca tisztességes áron meg kívánja venni a tejkvótát a termelni nem akaró állattartóktól, és gazdálkodói önkorlátozó lépéseket is szükségesnek tart.
A termelők viszont legalább 77 forintos literenkénti biztos bevételt akarnak, amelyre szerintük az FVM javaslatai nem nyújtanak kellő garanciát. A gazdák ma, a tejipari cégek holnap próbálnak kompromisszumra jutni.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail