CIKKEK

Összeomlás előtt a csirkeágazat?

2004. 02. 17.

Az ígért állami támogatások elmaradása miatt a teljes összeomlás szélére sodródhat a magyar brojlercsirke-ágazat. A vertikum idén a tavalyi támogatás felét kapja, ráadásul a termelőknek a megdrágult tápárakat és energiaköltségeket is ki kell gazdálkodniuk.
A Magyar Brojler-szövetség szerint érthetetlen, hogy a szaktárca megszüntette az állati hulladékok megsemmisítésének és ártalmatlanításának támogatását, és elfogadta az ezt a tevékenységet végző ATEV 16-35 százalékos áremelését. Az ágazati szakértők szerint az agrártárca nem adja meg a csatlakozáskor fontos versenypozíció megtartásának esélyét sem az itt működő magánszférának.
A szövetség eddig visszafogta a demonstrációkat követelő termelőket, de a jelenlegi helyzetben megérti, ha a gazdák így fejeznék ki tiltakozásukat. Az ágazat képviselői mindemellett készek a szakmai párbeszédre, mert a tüntetés nem oldja meg az éves szinten 450 millió dollár bevételű hazai baromfiágazat legnagyobb volumenét jelentő brojlercsirke-termelés helyzetét.

VG

   « vissza

Föoldal mail