CIKKEK

Parmalat-alku a hitelezőkkel

Csaknem egymilliárd forintot követelnek a cégtől a főbb tejtermelő beszállítók

2004. 01. 23.

Ma várhatóan befejeződnek az egyeztetések az olasz Parmalat tejipari vállalat magyar leányvállalata és a számlákat zároló, hitelező bankok között. A tejtermelők már csaknem egymilliárd forintot követelnek a cégtől, amely folyamatosan termel Székesfehérváron.

Alan van der Nagel, a Parmalat Hungaria Rt. elnöke a múlt héten Olaszországban a folyamatos működés fenntartására kapott utasítást. A cég a legnagyobb hazai kereskedelmi áruházaknak rendben szállít. A tejtermelőktől folyamatosan veszi át a tejet cég székesfehérvári gyára, amely azonban egyes becslések szerint a hó végére akár egymilliárd forinttal is tartozhat a termelőknek.
A székesfehérvári gyár vezetői a pénzügyi helyzet rendezése érdekében az utóbbi napokban folyamatosan egyeztettek a pénzintézetekkel, elsősorban a cég számláit zároló CIB Bankkal, s várhatóan ma magállapodnak.
A Tej Terméktanács nem adhat ki adatokat a Parmalat kapcsolatairól, annyit azonban tudni, hogy a cég tíz legnagyobb beszállítója a napokban egyezkedik a vezetőkkel a több száz milliós tartozásról. A négyszáz tehenet tartó, évi hárommillió liter tejet átadó Pusztavámi Tejtermelő Rt. a feldolgozó késedelmes fizetése miatt hitelfelvételre kényszerült.
A fizetésképtelen magyarországi leányvállalat ötszáz dolgozójának jövője továbbra is bizonytalan. A cég felvásárlói között egy ideig a Danone csoportot, majd a Solét emlegették, a hírt azonban mindkét vállalat cáfolta. Újabb két bank keveredett bele a Parmalat hiányzó milliárdjai körüli botrányba. Az egy hónapja tartó nyomozás során a rendőrség figyelmét felkeltette egy tavaly júniusi, 300 millió eurós kötvénykibocsátás, melyet a Morgan Stanley amerikai bank milánói irodája és a Nextra, a Banca Intesa – a legnagyobb olasz bank – alapkezelő részlege szervezett a tejgyártó megbízásából.
Az ügylet során a Morgan Stanley vásárolta fel a kötvényeket, majd továbbadta azokat a Nextrának. A Parmalat újabb kötvénykibocsátási terveinek hírére októberben a Nextra vissza akarta adni a nála lévő kötvényeket, amelyek végül az amerikai bankon keresztül jutottak vissza a kibocsátóhoz.
A szervezők szerint az ügylet során semmi törvényellenes nem történt. A Financial Times szerint azonban Calisto Tanzi, a Parmalat letartóztatott exelnöke bizonyítékokkal szolgált ennek az ellenkezőjére. A rendőrség a Parmalat kapcsolatrendszerét is vizsgálja, hogy a hiányzó milliárdok nyomára bukkanjon. Az állítólagos illegális átutalások során az elmúlt három évben 490 millió dollár került külföldre. Ezért a brazíliai leányvállalatokat is bevonták a nyomozásba, különös tekintettel a brazil és olasz futballcsapatokat szponzoráló Caritalra.

A Parmalat visszaélései kapcsán auditorcégeit is vizsgálják. A Deloitte & Touche mellett az ötödik legnagyobb amerikai könyvelőcég, a Grant Thornton ellen is nyomoznak, mivel 1999-ig egykori olasz leányvállalata ellenőrizte a könyveket. A társaság ráadásul az Egyesült Államokban is kénytelen bíróság elé állni, mivel azzal vádolják, hogy auditorként közreműködött a később csődbe ment MCA Financial jelzálogbank értékpapírokkal kapcsolatos visszaéléseiben.

VG

   « vissza

Föoldal mail