CIKKEK

Agrárkerekasztal előkészületben

Mulasztásos törvénysértést okoz, hogy nincs középtávú terv

2004. 01. 23.

Aktuális témák és középtávú elképzelések egyaránt napirendre kerülhetnek a nemzeti agrárkerekasztal-tárgyalásokon, amelyek várhatóan február első hetében kezdődnek meg. Az agrárminiszter szerint 1998 óta mulasztásos törvénysértést okoz, hogy a középtávú agrárterv a jogszabályi előírások ellenére sem készült el.

Elhárulhatnak az akadályok a nemzeti agrárkerekasztal-tárgyalások elől, mivel a fórum témáiról kompromisszum formálódik a résztvevők között – derült ki a tegnapi előkészítő bizottsági egyeztetésen. Mint ismert, a kerekasztal összehívását még tavaly az MDF kezdeményezte Medgyessy Péter miniszterelnöknél az egyre súlyosabbnak ítélt mezőgazdasági válság és a novemberi EU-s monitoringjelentés elmarasztaló agrármegállapításai miatt. A kormányfő az FVM-et bízta meg a tárgyalások megszervezésével, de mostanáig nem volt egyetértés a plenáris ülés témáiról. Az ellenzéki pártok az „akut problémákat” akarták napirendre tűzni, míg a koalíció ehelyett egy közép- és hosszú távú agrárstratégiáról kívánt tárgyalni.
A kormány hajlik a napi agrárgondok megbeszélésére, az ellenzék pedig kész foglalkozni a stratégiai kérdésekkel is – közölte Medgyasszay László (MDF). Hozzátette: bármenynyire is abszurdnak tűnik, az agráriumnak a májusig tartó csatlakozási felkészüléshez a mai költségvetési takarékosság közepette is többletforrásokra van szüksége. Faludi Sándor, a Fidesz gazdatagozatának elnöke szerint az agrárbüdzsét legalább 40-50 milliárd forinttal kellene kiegészíteni. Az MDF egyetért „minden szükségszerű radikális törekvéssel”, de az ágazat érdekében kompromisszumos tárgyalásokra törekszik – fogalmazott Medgyasszay.
Az előkészítő bizottság a jövő keddig dolgozza ki a konkrét tárgyalási témákat, a plenáris ülés pedig várhatóan február első hetében ül össze – mondta Németh Imre miniszter. Leszögezte: a kabinet kész megvitatni az aktuális ügyeket, de irreális pénzügyi igényekről nincs értelme beszélni. Megítélése szerint most az EU-s csatlakozással járó új feltételekhez kell igazítani a kormány agrárprogramját, és a tárgyalásokon a középtávú stratégia megalkotásával meg kell szüntetni a több éve fennálló mulasztásos törvénysértést. Az agrárgazdasági fejlesztéséről szóló jogszabály ugyanis 1998 óta előírja egy terv elkészítését, de annak kidolgozása máig késett. A koncepció összeállításához és megvitatásához várhatóan három hónapra lesz szükség, így az májusra készülhet el. Mint ismert, a Horn-kabinet 1997-ben már kísérletet tett egy nemzeti agrárprogram (nap) megalkotására, míg 1998 után a Torgyán József vezette FVM dolgozott ki egy „kisgazda-stratégiát”. A nap végrehajtása a kormányváltás miatt maradt el, a kisgazdaművet pedig az Orbán-kabinet nem kívánta hivatalos rangra emelni.

VG

   « vissza

Föoldal mail