CIKKEK

Európában biztos piaca van az extra tejnek

Folyamatosan készülnek a csatlakozásra -- Évi 10 millió liter a komáromi részvénytársaság tehenészetéből

2003. 03. 13.

A megye legnagyobb szarvasmarha-állománya a Komáromi Mg. Rt. tulajdonában van. 1450 tehén, amely évi 10 millió liter -- 95 százalékban -- extra tejet ad. A csatlakozás közeledtével arról érdeklődtünk dr. Szűcs János vezérigazgatótól, majd dr. Radziwon András állatorvostól, hogy milyen fokon áll az igencsak igényes követelményekre való felkészülés, s mi az, ami még tennivalóként jelentkezik.
-- A tehenészet két telepen, a csémi és az újpusztai telepen helyezkedik el. A minőségi tejtermelés stabilizálására a magasabb higiéniai, állategészségügyi feltételeknek való megfelelésre, úgyis mondhatni, hogy az uniós csatlakozásra már évek óta készülünk. Ezen folyamat jegyében újítottuk fel a csémi fejőházat 5 évvel ezelőtt, illetve építettünk egy teljesen más fejőházat Újpusztán. A csémi rekonstrukció során kétszer 16 állásos BAU-MATIC fejőállás lett kialakítva, az újonnan épült újpusztai fejőház 28 állásos roto típusú. Mindkét telepen a termelési folyamatot számítógép kíséri, azonban az új fejőháznál már automataérzékelés van, melynek révén minden tehén egyedileg ellenőrizhető, értékelhető. A tehén állapotában, a termelt tej minőségében bekövetkező változás azonnal érzékelhető, és mód van a beavatkozásra. -- mondta dr. Szűcs János.
-- A fejőházi rekonstrukció mellett mindkét telepen végbement a tartástechnológia korszerűsítése, ami a pihenőbokszok teljes felújítását jelentette, illetve a takarmányozási technológia rekonstrukciója, mely keretében új silózó gépet vásároltunk. Fűkaszák, rendkezelők vásárlására került sor. 2002-ben mindkét telepen új takarmánykiosztó lett üzembe helyezve. Ez évben változtattunk a szénakészítés technológiáján, új bálázógép, illetve rendkezelő vásárlásával.
-- A szarvasmarha-tenyésztési ágazatunk jól felkészült a csatlakozásra, a minőségi tejtermelésre. Megoldásra vár az istállótrágya tárolási feltételeinek az uniós szabványoknak megfelelő mód kiépítése. A tehenészeti ágazat a részvénytársaságnak azon ágazata, amelyik legelőbbre tart a felkészülésben, s jó reményekkel várjuk a belépésünket.

Ádám Éva - 24óra

   « vissza

Föoldal mail