CIKKEK

Még folyamatosan szállít a magyar Parmalat

2004. 01. 21.

Az olasz Parmalat magyarországi érdekeltségének beszállítói kapacitását, úgy tűnik, továbbra sem érinti az anyavállalat körüli botrány. A milánói élelmiszer-ipari konszern magyar leányvállalata főként tejet, joghurtot, joghurtos italokat szállít a felvásárlóknak. A cég jelenleg a nagyobb áruházaknak a szerződések szerint teljesít.
Danks Emese, a Tesco Globál Áruházak Rt. kommunikációs igazgatója lapunknak elmondta: a Parmalattal jó kapcsolatot ápolnak, korrekt partnerük a társaság, és a szállításokat is rendben teljesítik. Úgy tudjuk, egyelőre nincs fennakadás a Metro és az Auchan áruházakban sem. Az anyavállalat körül azonban továbbra is viharos a hullámverés.
Kedden a Bank of America bejelentette, hogy olyan számla, amely a Parmalat 7,7 milliárd dolláros alapjainak pénzét tartalmazta volna, bankjuknál sosem létezett. A fő hitelező bankok, a cég könyvvizsgálóinak bevonásával végzett nyomozás azonban már politikai összefonódásokra is következtetni enged.
A becsapott befektetők nagy rohamra készülnek: a milánói államügyészség asztalán már 25 ezer kisbefektető beadványa hever, több ezer panasz érkezett külön erre a célra létrehozott e-mail címre is. A Parmalat könyvelésében megközelítőleg 13 milliárd eurós hiány tátong.
Az olasz rendőrség a hét elején letartóztatta a Monde Parma bank elnökét. Franco Gorrerit a Parmalat adatainak meghamisításával vádolják. Az 51 éves menedzser 1992-ig volt a Parmalat pénzügyi igazgatója, a múlt héten ideiglenesen lemondott a Monte Parma bank elnökségéről.
A napokban indítványt nyújtott be Carlisto Tanzi ügyvédje, melyben védence állítólagos egészségügyi problémáira hivatkozva a milánói San Vittore börtönből házi őrizetbe való áthelyezését kérelmezte. Ezt hétfőn elutasították. A 43 évig a Parmalat élén álló Tanzit még karácsony után tartóztatták le Milánóban, miközben mérleghamisítással kapcsolatos, perdöntő dokumentumok megsemmisítésére készült.
A Parmalat-botrány kapcsán már letartóztatták a pénzügyi igazgató Fausto Tonnát is. Szintén börtönben ül további két pénzügyi vezető, Luciano de Soldato és Alberto Ferraris, valamint a Parmalat könyvelését végző Grant Thornton két könyvvizsgálója.

VG

   « vissza

Föoldal mail