CIKKEK

Amerikai tiltás a húsexportra

2004. 01. 21.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) élelmiszer-biztonsági ellenőrző szolgálata január 13-án törölte Magyarországot azoknak az országoknak a listájáról, amelyek hústermékeket exportálhatnak az USA-ba. Az intézkedés hivatalos indoka, hogy több hazai cég az amerikai ellenőrzések során nem felelt meg az állat-egészségügyi és élelmiszer-higiéniai előírásoknak. Simonyi András washingtoni magyar nagykövet a Világgazdaság kérdésére óvott a döntés túldramatizálásától, de szerinte az ügy rámutat arra, hogy a 280 milliós amerikai piacért egyre élesebb versenyt kell vívni.
Az amerikaiak a szokásos éves felülvizsgálat során összesen hét magyar üzemet néztek meg, közölte Simonyi. Bár csak kettőnél találtak problémát, ez elegendő volt ahhoz, hogy Magyarországot levegyék az engedélyezett országok listájáról.
Az amerikai magyar kivitelnek elenyésző része (0,4 ezreléke) lehetetlenült el. A 300 millió dolláros éves hazai húsipari exportból egyébként 5-6 millió dollárnyi irányul az USA-ba. Hegedűs Géza, a piaci szereplőket tömörítő Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) elnöke szerint „maximális diszkriminációról” van szó, mivel nem felel meg a valóságnak, hogy az érintett vállalati kör alkalmatlan lenne a szállításokra. Magyarországon tíz húsipari cégnek van USDA-exportengedélye, közülük a Pápai Hús Rt.-nek és a Picknek okozhat különösen jelentős bevételkiesést az intézkedés – közölte Hegedűs.
Az FVM a folyamatban lévő egyeztetésekre hivatkozva nem nyilatkozott. Szakértők felhívják a figyelmet: az amerikai kiviteli engedéllyel rendelkező hazai társaságok nagy húsipari vállalkozásoknak minősülnek, vagyis a mostani korlátozás alapvetően nem függ össze a főként kisebb üzemeket érintő, napirenden lévő vágóhídbezárási problémával. Az intézkedés mögött inkább burkolt kereskedelemnehezítő szándék húzódik meg – állítják.

VG

   « vissza

Föoldal mail