CIKKEK

Meglehetősen kevés a pénz az agrárkasszában

2004. 01. 20.

Csak 50 milliárd forintot fordíthat az FVM új nemzeti támogatásokra 2004-ben – mondta egy tegnapi fórumon Benedek Fülöp közigazgatási államtitkár. A tárcának ebből kell finanszíroznia az EU-belépésig, illetve az azt követően is fenntartani kívánt hazai dotációkat. Ezzel a minisztérium pénzügyi mozgástere jelentősen szűkül, szemben a 220 milliárdos tavalyi összeggel. Büdzséjében nincs forrás a 25 százalékos uniós, közvetlen terület alapú dotáció 30 százalékos nemzeti kiegészítésére sem. Korábbi nyilatkozatok szerint ennek pótlásához támogatást „kiváltó” hiteleket kellene felvenniük a gazdáknak.
A tárcának a költségvetési takarékosság miatt a tervezettnél 5,3 milliárddal kevesebb forrással kell gazdálkodnia. Benedek szerint így 290 milliárdot lehet majd felhasználni. (A közvetlen támogatásokat pótló hitelek nélkül viszont a tényleges öszszeg ennél tízmilliárdokkal kisebb lehet.) A minisztérium korábban azt közölte, az EU-ból 136 milliárd érkezhet közvetlen kifizetésként, agrárpiaci támogatásként és pályázatos vidékfejlesztési dotációként. A magyar büdzsé ezen felül 152-154 milliárdos forrást tartalmaz, ami magában foglalja a pályázatos EU-pénzek nemzeti kiegészítését is. Így folyó kiadásokra 132 milliárd maradhat, amiből a tavalyról és a korábbi évekről származó, mintegy 80 milliárdra rúgó fizetési kötelezettséget is teljesíteni kell. Végső soron emiatt szűkül 50 milliárdra a tárca mozgástere 2004-ben.
A rendelkezésre álló összegből az FVM az uniós csatlakozásig támogatni kívánja az ültetvénytelepítéseket, exportszubvenciót léptet életbe a sertés-, a szarvasmarha-, a csirke- és az almaágazatban. A telepítési pályázatokat március közepéig lehet benyújtani, a kiviteli dotációk április 30-ig lesznek hatályban. A minisztérium a májusi belépés után nemzeti jogcímekként egyes beruházási, piacfejlesztési, erdőtelepítési, oktatási, kutatási és agrárfinanszírozási dotációkat akar fenntartani, illetve ösztönözni szeretné a termelői szerveződéseket és a biológiai alapok megőrzését is. E támogatási formákat el kell ismertetni Brüsszellel is.

VG

   « vissza

Föoldal mail