CIKKEK

A Deloitte-ot is magával ránthatja a Parmalat

2004. 01. 09.

Szétválasztaná a csődbe jutott Parmalat élelmiszer-ipari és pénzügyi tevékenységét Enrico Bondi, a Parmalat elnök-vezérigazgatója. Az átszervezéssel megbízott vezér a Lazard és a Mediobanca befektetési bankokkal közösen a cég élelmiszer-ipari tevékenységére új vállalatot tervez létrehozni.
Mint ismert, a Parmalat tejipari konszern könyvelésében közel tízmilliárd eurós hiányra derült fény, amit egészen 2003 decemberéig sikerült a cég könyvelőinek kozmetikázni. Most a legnagyobb hitelező bankok, a milánói ügyészség és az amerikai értékpapír-felügyelet együttesen próbálja megállapítani az olasz tejipari konszern valós pénzügyi helyzetét. December óta több vezetőt letartóztattak, és jelenleg is vizsgálják a Parmalat mérlegeit auditáló Grant Thornton és a Deloitte & Touche könyvvizsgálóit.
A könyvvizsgálók esete a Parmalattal nem egyedi, a közelmúltban több ilyen cég hitelességét megkérdőjelezték.
Az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó ügy az Enron bukása volt, amely 2001 végén, a harmadik negyedéves, 618 millió dolláros veszteség bejelentésével kezdődött. A hírre az addig gyanútlan értékpapír-felügyelet is felfigyelt, egy hónap múlva pedig már az is kiderült, hogy öt évre visszamenőleg 586 millió dollárral kisebb veszteséget vallottak be a ténylegesnél. A könyvelést végző Arthur Andersent fél évvel később – a bizonyítékok megsemmisítése miatt – bűnösnek nyilvánítottak.
Az Enron-ügy után több könyvvizsgáló is bejelentette, hogy nem fognak többé belső auditot vállalni partnereiknél. A szintén az Arthur Andersen által ellenőrzött WorldComnál azonban 2002 nyarán közel négymilliárdos csalásról rántották le a leplet. Az amerikai üzleti kommunikációs szolgáltató cég könyvelése szintén félrevezette a befektetőket. Az Andersent a KPMG követte.
Az amerikai irodaberendezés-gyártó Xerox beismerte ugyanis, hogy 1997 és 2001 között 3 milliárd dollár bevételt és másfél milliárdos eredménytöbbletet könyvelt el alaptalanul. Az amerikai tőkepiaci felügyelet ezért tízmillió dolláros bírságot szabott ki, amit a Xerox ki is fizetett. A cég könyveinek vizsgálatát 2001 októberéig a KPMG végezte, a botrány után a PricewaterhouseCoopers vette át ezt a feladatot.
Az Egyesült Államok egyik legnagyobb gyógyszergyártója, a Merck a vényköteles orvosságoknál a tb-térítésen felüli öszszegeket is bevételként könyvelte el, így 12,4 milliárd dolláros fiktív többletbevételt mutatott ki. A Merck a Medco nevű leányvállalatának téves számviteli gyakorlatára hivatkozott, amely évente átlagosan 10 százalékos többletforgalmat mutatott ki a kozmetikázás következtében.

VG

   « vissza

Föoldal mail