CIKKEK

Finisben a SAPARD-program

2004. 01. 09.

Május elsejéig nyújthatják be pályázataikat az agrárgazdasági szereplők az uniós előcsatlakozási agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat közvetítő SAPARD-programra, mivel a projektet a belépéstől a Nemzeti fejlesztési terv operatív programja (avop) váltja fel. Németh Imre agrárminiszter bejelentése szerint az elmúlt időszak szervezeti átalakításai reális esélyt kínálnak arra, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a SAPARD-pályázatokat az eddigieknél gyorsabban, 60 napon belül elbírálhassa.
A csatlakozás miatt az eredetileg hét évre (2000–2006-ra) tervezett SAPARD-programból négy év uniós támogatását lehet felhasználni, amely a magyar társfinanszírozással együtt 52 milliárd forintot tesz ki. A belépés előtt lekötött pénzek 2005 végéig kifizethetők lesznek. A csatlakozással induló avop a számítások szerint 2004–2006 között legalább évi 14 milliárd forint dotációt hozhat, ami SAPARD nagyságrendű támogatást jelentene.
December végéig ugyanakkor az igénylőknek csak 1,48 milliárd forint SAPARD-forrást sikerült kifizetni. A késlekedést elsősorban az okozza, hogy a program az előző kormány idején nem kezdődött el.
A pályáztatást a Medgyessy-kabinet indította be, és tavaly brüsszeli egyetértéssel módosított a támogatási feltételeken és célokon is. Ennek nyomán az eddigi intézkedések (az agrárberuházások, az élelmiszer-feldolgozás és a vidéki infrastruktúra-fejlesztés támogatása) mellé a jövő héten két újabb pályázat is megjelenhet, amelyeken a falufejlesztéshez és az alternatív jövedelemszerzéshez lehet forrásokhoz jutni. Igaz, e felhívásokat az FVM eredetileg tavaly nyárra ígérte (VG, 2003. július 16.).
Az agrártárca összesítései szerint az elmúlt év végéig csaknem 2500 SAPARD-pályázat érkezett, amelyekből az MVH mostanáig több mint 1600-at bírált el. A nyertes beadványok száma eléri a 700-at, de több mint 900-at el kellett utasítani. Németh tájékoztatása szerint a sikeres igénylések támogatási igénye megközelíti a 20 milliárd forintot. A meglehetősen kevés, 1,48 millárd forintos tényleges kifizetés azzal is összefügg, hogy a program úgynevezett utófinanszírozással működik.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail