CIKKEK

Nem drágulnak az élelmiszerek

2003. 03. 01.

Nem drágulnak az élelmiszerek hazánk uniós csatlakozását követően -- jelentette ki lapunknak Piros László. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének főtitkára szerint a magyar fogyasztó árérzékeny, ami gátat szab az áremelésnek.
Az élelmiszeripar tavalyi termelési értéke 2500 milliárd forint volt, ennek ötödét értékesítik külföldön. A hazai fogyasztásnál pedig jelenleg 90 %-os a magyar élelmiszerek piaci részesedése.
Az ÉFOSZ főtitkára szerint 2004. május 1. után sem fognak az inflációt meghaladó mértékben emelkedni az árak, mert az a fogyasztás csökkenésével járna. Elmondta: a magyar élelmiszerárak az uniósnál jóval alacsonyabbak, annak mindössze 65 százalékára rúgnak. Az egy főre jutó GDP vásárlóerő pedig az EU átlagának mintegy 56 százaléka. Piros szerint ez azt jelenti: nem kell tartani attól, hogy az olcsó import kiszorítja majd a hazai sajt - vagy hús- termékeket. A kiskereskedelmi árszint így is magasabb a fizetőképes kereslet által indokoltnál.
Az ÉFOSZ számításai szerint a lakosság élelmiszerre fordított vásárlóereje a csatlakozás után is megőrzi értékét. Az ágazatban lévő vállalkozások számára viszont jelentős kihívást jelent az uniós csatlakozás és a fokozódó importverseny. Nem elhanyagolandó szempont, hogy jelenleg a feldolgozóüzemek többet fizetnek a nyersanyagért, mint amennyit az Unióban kapnak a termelők.
A csatlakozást követően a cégek is az olcsóbb nyersanyagot fogják majd keresni, ami meglehetősen kedvezőtlenül érintheti a hazai alapanyag-termelőket. A lakosság számára viszont soha nem látott lehetőség nyílik a kibővült piacon, hiszen szélesedik a kínálat árban és minőségben egyaránt, így mindenki a zsebéhez igazíthatja a fogyasztást.
Piros szerint az élelmiszer-ipari vállalkozások többsége nemzetközi mércével mérve is versenyképes, felkészült az integrációra. Magyarország kedvező helyzetben van, mivel az élelmiszer-biztonsági előírások szigorúbbak, mint amit az európai közösség megkövetel. Élelmiszerbotrány hazánkban még nem volt, és ezt a pozícióját a szektor meg is kívánja őrizni -- tette hozzá az ÉFOSZ képviselője.

(ujvári) - Új Néplap

   « vissza

Föoldal mail