CIKKEK

Csődben a Parmalat csoport

2003. 12. 23.

Hétfőn a csődbírósághoz fordult az olasz Parmalat csoport. Ma újabb ülést tart az olasz kormány, miután Berlusconi miniszterelnök segítséget ígért az élelmiszer-ipari konszern megmentéséhez. A társaság adóssága elérheti a kilencmilliárd eurót.

A milánói államügyészség a hét végén nyomozást indított a csalással és mérleghamisítással vádolt Parmalat Finanziaria SpA ellen, miután majdnem négymilliárd eurós jogtalan többletforrás szerepel a milánói cég könyvelésében. A pénzügyi rendőrség átkutatta a Parmalat-alapító tejbáró , Calisto Tanzi milánói irodáját, a pénzügyi vezető Fausto Tonno pedig nyomtalanul eltűnt.

A problémára az hívta fel a figyelmet, hogy a cégnek nehézségei támadtak decemberben egy 150 millió euró értékű kötvénycsomag visszaváltásával. Az öszszeget csak késéssel tudták kifizetni, mert a Kajmán-szigeteken bejegyzett Epiricum befektetési alapban elhelyezett 479 millió eurót nem tudták lehívni. Az adósságot törlesztették, de ezt követően kiderült, hogy a cég aktíváiban többmilliárdos hiányok vannak. A befektetők továbbra is bizonytalanok, hiszen a Parmalat adóssága egyes becslések szerint így is elérheti a 6-9 milliárd eurót.

A csődeljárás igazi kiváltója azonban a Bank of America bejelentése volt, amelyben közli a Grant Thorton könyvvizsgálóival: a Parmalathoz tartozó Bonlat cégnek nincs számlája a bankban. Ez azért kulcsfontosságú, mert így nem hiteles az a március 6-án kelt dokumentum sem, ami a Bonlatnál 3,95 milliárd eurós készpénzt mutat ki. Az el nem ismert igazolás felhasználásával a Parmalat könyvelői tavaly év végén így 4,2 milliárdos aktívumot mutattak ki – a Bank of America szerint jogtalanul.

Pénteken emiatt rendkívüli közgyűlést hívtak össze, a hír nyomán pedig felfüggesztették a milánói tőzsdén a Parmalat-részvények kereskedését. A részvények a múlt héten 2,24 eurót értek, majd a pénteki záráskor, nem sokkal a felfüggesztésük előtt 0,3 euróra csökkentek.

Múlt héten a társaság éléről, közel negyven év után lemondott az alapító Calisto Tanzi, helyére Enrico Bondit nevezték ki. Az új elnök-vezérigazgató által vezetett pénteki ülés után merült fel először – meg nem erősített információk szerint – a csődbejelentés jogi lehetősége.

Az olasz kormány is foglalkozik az 1961-ben alapított, világszerte 30 országban, 35 ezer embert foglalkoztató cég sorsával. A hét végén ugyanis Berlusconi bejelentette, hogy mindenképpen megmenti az olasz élelmiszer-ipari csoportot. A gazdasági minisztérium már dolgozik a megmentési terveken, viszont hivatalosan még nem hoztak intézkedéseket. Az Európai Bizottság azonban egyetlen konkrét megoldási módot sem részesít előnyben.

Az olasz tejgyár magyarországi érdekeltsége, a Parmalat Hungária Tejipari Rt. a dobozos tej mellett számos tejterméket állít elő, a ceglédi üzem leválása után csupán a székesfehérvári gyárában. Azt azonban nem tudni, hogy a csőd bejelentése és a fizetésképtelenség hogyan érinti a magyar leányvállalatot. Lapunk kérdésére az rt.-nél közölték, Alan van der Nagel vezérigazgató nem jogosult nyilatkozni az ügyben.

VG

   « vissza

Föoldal mail