CIKKEK

A jéghegyről és a tejről a parlamentben

2003. 03. 04.

Továbbra is a kormány működése és átláthatósága volt napirenden az Országházban. Áder János (Fidesz) a „kéz kezet mos” kormányának nevezte a Medgyessy-kabinetet, Szekeres Imre (MSZP) államtitkár szerint csak azt a közbizalmat igyekeznek helyreállítani, amely az Orbán-kormány alatt összeomlott.
Dávid Ibolya (MDF) napirend előtti felszólalásában összefogásra szólította fel a parlamenti pártokat a sikeres uniós csatlakozás eléréséhez. A politikus szerint a helyzet tragikus és komoly, hiszen nincs együttműködés a közélet szereplői között. Kovács László (MSZP) külügyminiszter egyetértett Dávid Ibolyával abban, hogy a pártoknak össze kell fogniuk a sikeres népszavazás érdekében.
A február a titkolózás hava volt, Kiss Elemér bukása pedig csak a jéghegy csúcsa -- mondta Áder János, a Fidesz frakcióvezetője. A politikus kijelentette: a kancelláriaminiszter lemondása ellenére sem ismerjük Kiss Elemér ügyvédi irodájának állammal kötött szerződéseit. Áder rákérdezett: miért titkolják a tanácsadók munkáit, megbízásait; s hol van „Vitéz Üvegszemű Keller László”; és miért nem toporzékol a mostani titkolózások láttán. Hozzátette: „önök a tiszta kezek kormányát ígérték, ehelyett a kéz kezet mos kormányának idejét éljük.”
Szekeres Imre államtitkár szerint Áder szavainak akkor lenne hitele, ha ugyanilyen típusú kérdéseket tett volna fel az előző kormány működése alatt is. Azzal, hogy betekintést engedett a frakciók képviselőinek a Ron Werber által készített tanulmányba, éppen a közbizalmat igyekezett helyreállítani, amely az Orbán-kormány ideje alatt teljesen összeomlott.
A napirend megszavazásakor -- mivel az ellenzék nem nyomta meg a szavazógombot -- határozatképtelen volt az Országgyűlés. A kormányoldal félórás szünet alatt próbálta összeszedni hiányzó képviselőit, ám az SZDSZ késése miatt másodszor sem sikerült biztosítani a határozatképességet. Csak a harmadik nekifutásra fogadták el a napirendi ajánlást.
Pichler Imre László (MDF) interpellációjában azt mondta: a miniszterelnökhöz fordult a Tejtermék Tanács, mert nem tudják, kivel kell tárgyalni a megszüntetett iskolatejprogram folytatásáról. Az évi 400 millió liter tejfeleslegből 50 milliót a diákok étkeztetésére fordíthattak volna, ehelyett befagyasztották a programot -- mondta. Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter váaszában jelezte: a megemelt közétkeztetési alappal az iskolák döntenek arról, hogy a többletforrást mire használják fel.
Fónagy János (Fidesz), a Népszava cikkére hivatkozva rákérdezett: igaz-e, hogy a MÁV 2004 végéig 10-15 ezer vasúti dolgozót akar elbocsátani; s gondolnak-e arra, mi lesz azokkal, akik elvesztik munkahelyüket. Csillag István gazdasági miniszter válaszában jelezte: június végére elkészül az a stratégiai elképzelés, amely megteremti a foglalkoztatás új kereteit, és számba veszi az átalakításból adódó esetleges elbocsátásokat is.

Baranya -- Farkas - Új Néplap

   « vissza

Föoldal mail