CIKKEK

Megállapodás a sertéspiacról

2003. 12. 18.

Elháríthatónak véli az FVM az elmúlt hetekben kiújult sertés-túltermelési válságot és gazdademonstrációs veszélyt, miután tegnap megállapodott az ágazati szereplőket tömörítő Vágóállat és Hús Terméktanáccsal (VHT) a szükséges intézkedésekről. Mivel a tárca agrárpiaci kasszája már december elején kiürült, az egyezség részeként mától jövő év január 31-ig saját intervenciós pénzalapjából a VHT avatkozik be. Az FVM februártól folytatja a stabilizációt WTO-konform költségvetési exportszubvenciók meghirdetésével.
A VHT saját hatáskörű, közelebbről nem részletezett intézkedéseivel a feleslegessé vált sertéseket kívánja eltávolítani a piacról. A civil beavatkozás fejében az FVM vállalta, hogy a 2004-es ágazati nemzeti támogatások igénybevételét terméktanácsi tagsághoz köti. Ezzel a tárca garanciát teremtett arra, hogy a VHT számára a január végéig tartó intézkedés több száz millió forintos költsége a termelői befizetésekből megtérülhessen.
A beavatkozásokkal a 218 forintos mai felvásárlási átlagár emelkedhet, és a csatlakozás időszakára megszűnhet a hazai sertéstúlkínálat is – közölte Benedek Fülöp, a tárca államtitkára. Zádori László, a VHT titkára szerint legalább 40 forintos kilónkénti gyors árnövekedés lenne indokolt, hogy a termelői bevételek megközelíthessék a 295 forintos önköltséget. A VHT kilátásba helyezi, hogy szankcionálja azokat a piaci szereplőket, akik nem fizetik meg az idén létrehozott ágazati árbizottság minimális felvásárlási árait. Az FVM pedig eljuttatja a gazdáknak az EU-konform vágóhidak listáját, és újabb programot hirdet a feketevágások kiszűrésére.
A VHT intézkedései megállíthatják az árzuhanást, de gyors változást nem hozhatnak – vélik ugyanakkor a gazdák. Tóth István, a szövetkezeti érdekképviselet titkára szerint sok függ attól, hogy a jövő évi állami támogatások mikor jelennek meg és milyen mértékűek lesznek.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail