CIKKEK

Vágóhídbezárások januártól

2003. 12. 12.

A jövő év január 31-től zárja be az FVM azokat az élelmiszer-feldolgozókat, amelyek nem felelnek meg az európai uniós biztonsági és higiéniai követelményeknek – jelentette be Benedek Fülöp közigazgatási államtitkár. A novemberi uniós monitoringjelentés a magyar késlekedés miatt komoly kritikákat fogalmazott meg. Benedek tájékoztatása szerint az FVM egyelőre 95 vöröshús-, 7 tej - és 5 baromfiüzem tevékenységét függesztette fel. E cégek december 31-ig kaptak haladékot arra, hogy a szükséges beruházásokat végrehajtsák. Az FVM a bezárásokról a végső döntést a január 20-ig tartó utóellenőrzések eredményei alapján hozza meg.

Az államtitkár szerint mindenhol van esély arra, hogy az állat- és termékfelvásárlást a megszűnő cégek helyett más, előírásoknak megfelelő üzemek vegyék át. A termelők biztonsága érdekében erről már előkészítő egyeztetések folynak. A tárca felkérte a hatósági állatorvosokat, hogy jelentsék, ha további feketevágóhidakra bukkannak. Az FVM ezek bezárásáról azonnali hatállyal intézkedik majd.

A kormány egy hónappal későbbre, január 20-ra módosította azt a határidőt, ameddig a termelők a mezőgazdasági parcellák azonosítására szolgáló, úgynevezett ügyfélblokk adatlapokat visszaküldhetik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH) – derült ki a tárca tájékoztatóján. Beazonosítására az EU-s pénzek felhasználásához van szükség. A termelőknek úgynevezett áttekintő térképek alapján kell az adatlapokon bejelölniük, mely területeket művelik. A minisztérium eddig a térképek felét juttatta el az önkormányzatokhoz, illetve a kamarákhoz és a falugazdászközpontokhoz. A határidőt elsősorban e csúszás miatt kellett korrigálni, mivel az eredeti kormányrendelet értelmében az ügyfélblokk adatlapokat december 20-ig kellett volna visszajuttatni.

Mint ismert, a parcellaazonosítási munka az októberben kezdődött, uniós normák szerinti gazdaregisztrációhoz kapcsolódik. Németh Imre agrárminiszter tegnapi tájékoztatása szerint az „első körben” 234 ezren juttatták vissza a nyilvántartásba vételi lapokat, ami 98 százalékos eredménynek felel meg. Az MVH viszont lapunkkal azt közölte, hogy az „első körös” regisztráció kiindulási alapját képező, korábban létrehozott FVM-hivatali adatbázisok 263 ezer termelő adatait rögzítették. E szerint a mostani nyilvántartásba vételkor több tízezer termelőt még nem sikerült elérni.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail