CIKKEK

Tejágazat, 2004: hektikus év várható

A tejágazatban a felvásárlási árak akár 10 százalékkal csökkenhetnek a jövő évben - mondta Kiss Pál István, a Tej Terméktanács elnöke.

2003. 12. 11.

Kiss Pál István elmondta, a tej átvételi árának csökkenését várhatóan Magyarország európai uniós csatlakozása kényszeríti majd ki, mivel a környező országokban alacsonyabb a tej átvételi ára, mint Magyarországon. Jelenleg Magyarországon az extra tejet a feldolgozók átlagosan 72 forintért vásárolják literenként.
A terméktanács vezetője elképzelhetőnek tartotta, hogy az átvételi ár akár 60 forint alá is megy. Nem kizárt azonban - tette hozzá -, hogy a jövő év késő őszén a tej átvételi ára ismét 70 forint körül alakul Magyarországon, amennyiben hiány lép fel.
A szakember Magyarország uniós csatlakozása miatt éles piaci versenyre számít, emiatt a termelők és a feldolgozók 20-30 százaléka is tönkremehet a jövő évben.
Kiss Pál István aggályosnak tartotta azt is, hogy a jövő évre várható szabályozási elképzeléseket a szaktárca még mindig nem hozta nyilvánosságra.
Az idei évet értékelve a Tej Terméktanács elnöke elmondta, 2003-ban a tejtermelők 1,62-1,63 milliárd liter tejet állítottak elő, ami a kvótánál 170-200 millió literrel kevesebb.
A hazai fogyasztáson felül ugyanakkor ebben az évben mintegy 400 millió liter tej intervenciós felvásárlásáról és piaci elhelyezéséről kellett gondoskodni. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a Tej Terméktanács úgy állapodott meg, hogy ennek a 400 millió liternek a felét a terméktanács, felét pedig a szaktárca segít piacra juttatni.
Kiss Pál István szerint azonban a minisztérium várhatóan nem tudja teljesíteni az általa vállalt kötelezettségeket, minimálisan 35-40 millió liter tej elhelyezéséről nem tud gondoskodni. Ez a szakember szerint súlyos probléma.
A tejpiaci egyensúly fenntartására az idén a terméktanács és a szaktárca közösen mintegy 20 milliárd forintot fordított. Ebből az összegből hozzávetőlegesen 17 milliárd forintot fedezett a terméktanács.
A " tejfelesleg " elhelyezése körüli problémák miatt az ágazatban szinte egész évben bizonytalanság volt érezhető mind a termelők, mind pedig a feldolgozók részéről - tájékoztatott a terméktanács elnöke.

MTV

   « vissza

Föoldal mail