CIKKEK

Mennyi tejet igyunk?

2003. 12. 09.

A Nobel-díjas Mecsnyikov volt az, aki leírta azt a megfigyelését, hogy a balkáni hegyi pásztorok nagyon magas életkort érnek el, és ezt ő a savanyú tejkészítmények rendszeres fogyasztásával hozta összefüggésbe. Az utóbbi években tudományosan is igazolták a megfigyeléseit, és ezzel összefüggésben elkezdődött az ún. probiotikus termékek egyre nagyobb arányú gyártása.

Ezek a termékek olyan hasznos mikroorganizmusokat tartalmaznak, amelyek meggátolják a bélrendszerben a káros mikroorganizmusok elszaporodását, azaz bélvédő, egészségmegőrző hatásuk van. A baktériumok enzimjeikkel átalakítják az epesavakat, ami által csökken a vér koleszterinszintje, másrészt megszűnik az epesavaknak a bél nyálkahártyájára gyakorolt izgató, maró hatása, ami a vastagbélrák megelőzésének egyik igen fontos tényezője.

Ezen belül egyre gyakrabban találkozhatunk a Bifidus baktérium névvel. Amikor egy gyermek megszületik, a bélflórája még steril, kialakulása az anyatejjel való tápláláskor kezdődik meg. Tudományos kutatások bebizonyították, hogy az emésztőrendszerben megtelepedő első baktériumok fontos szerepet játszanak az újszülöttek immunrendszerének kialakulásában és meggátolják a kórokozók terjedését.

Felnőttkorban is a bélflóra képezi annak a védőpajzsnak az alapját, melynek segítségével a szervezet képes felvenni a harcot a külső kórokozókkal szemben.

Ha mégis sikerül bejutnia és betegséget okoznia valamely kórokozó baktériumnak, az orvos antibiotikumot ír fel. Az előbb említett hasznos baktériumok azonban éppúgy elpusztulnak a gyógyszer hatására, mint azok a káros mikroorganizmusok, amelyek ellen valójában felírták az orvosságot. Ezt gyakran egy makacs hasmenés kialakulása jelzi. Ilyenkor a megfelelő bélflóra "újratelepítése" érdekében szintén a probiotikus savanyú tejtermékek napi félliteres fogyasztása ajánlott.

Az egészségnevelési célú kiadványokban olvasható, hogy az egészségéért sokat tesz, aki naponta elfogyaszt legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket . Az én javaslatom sem tér el ettől, csupán csak annyit tennék hozzá, hogy érdemes odafigyelni arra, hogy ebből a félliternyi tejtermékből egy részt a savanyú tejkészítmények tegyenek ki.

Kollár Viktória dietetikus - Délmagyarország

   « vissza

Föoldal mail