CIKKEK

Jelentősen drágul a kenyér és a tej

2003. 12. 01.

Átlagosan 30 forinttal drágul a kenyér kilónkénti ára januártól. A tejtermékek közül például a vajért vagy a tejfölért várhatóan 10-15 százalékkal kell majd többet fizetni, a húsárak azonban valószínűleg nem nőnek.

Jövőre egy kiló kenyeret már nem lehet majd 200 forintnál kevesebbért kapni. A pékek a héten jelentették be, hogy átlagosan 20 százalékkal, vagyis kilónként körülbelül 30 forinttal felemelik a sütőipari termékek árát. A jelentős növekedés indoka többek között a búza drágulása, a gázáremelés, és az áfa változás.
A tejtermékek közül a nagyobb zsírtarlamúaknál kell jelentősebb, 10-15 százalékos drágulásra számítani, az európai uniós szabályok miatt. A gyártók azonban ígérik: nem egy lépésben, hanem májusig fokozatosan emelik az árakat.

Elképzelhető, hogy bár az átlagárak nem változnak, a zsírosabb termékek, mint a vaj, a vajkrém, vagy a tejföl ára magasabb lesz, valószínű viszont, hogy a sovány tejé alacsonyabb. Hiába adják azonban olcsóbban a sovány tejet a termelők, ha a boltokban valószínűleg nem csökken az ára. A kereskedők ugyanis várhatóan ráterhelik a 3 százalékos áfa-emelést - állítja Kispál István, a Tejtermék Tanács elnöke. Az alapvető élelmiszerek közül jövőre valószínűleg csak a hústermékek ára nem nő, mivel azt a feldolgozók egyre olcsóbban veszik át a termelőktől.

RTL Klub Online

   « vissza

Föoldal mail