CIKKEK

Miért akadozik a tejellátás az üzletekben?

2003. 02. 15.

Nem jelentenek reális konkurenciát, a szatmárnémeti élelmiszerpiacok mégis zökkenőmentesen biztosítják a tejet a vásárlóknak, míg az élelmiszerüzletekben néhány hete már csak a reggeli órákban lehet tejet kapni. Az üzletvezetők azt mondják, a megrendelt mennyiségnek csak felét, vagy még annál is kevesebbet kapnak a gyártól. Ennek okát kerestük, és megkérdeztük Gerbrant Redmer de Boer vezérigazgatót, a Friesland România Holland tejtermelő holding szatmárnémeti egységének vezetőjét.

- Már intézkedtünk, hogy a kért mennyiséget kapják meg az üzletek. Természetesen minden évben ebben a periódusban megismétlődik ez a jelenség. Nyáron sokkal nagyobb mennyiségű tejet adnak át a gazdák a csarnokokba, és ennek nem csak az a magyarázata, hogy akkor több tejet adnak az állatok. Ezt így szokták meg, nyáron hamarabb túl kell adni a mennyiségen, míg télen inkább van módjuk arra, hogy tárolják, és idejük is, hogy a piacokra szállítsák és ott árusítsák.

- Lehet hogy így jövedelmezőbb a gazdáknak?

- Mi nem fizetünk azonnal az átvett mennyiségért, de havonta kétszer törlesztjük a költségeket. Soha nem maradtunk el, minden hónapban kiegyenlítjük a számlát. Igaz, hogy a piacon azonnal megkapják a pénzt, vélhetően ezért kedvezőbb ez a megoldás. Az is nyilvánvaló, hogy ott nagyobb áron tudják értékesíteni, mint amennyit a csarnokban kapnak érte. Természetesen mi nem tudunk versenyezni a feketepiaccal. A felvásárlásért a jelenlegi összegnél nem adhatunk többet. Erre rátevődnek a járulékos költségek, a korszerű technológia, a versenyképesség megtartásáért és fejlesztéséért történő folyamatos beruházásokra fordított összeg stb. Ha nő a felvásárlási ár, nő a végtermék ára, a kiskereskedelmi forgalmazásban még többe kerülne a tej . Ezek a költségek a feketepiacon nem léteznek.

- A piacon is megvannak a forgalmazás előírásai, ez nem jelent feketekereskedelmet. Amúgy sok gazda számára a piacra termelés meg árusítás életforma, és az emberek is szívesen veszik a "falusi" tejet , mert annak vastagabb a habja, nagyobb a zsírtartalma stb.

- Ha Románia be akar lépni az Európai Unióba, akkor ennek véget kell vetni. Az EU-s előírások nagyon szigorúak, nekünk állandóan fejleszteni kell a technológiát, hogy elérjük, illetve tartsuk az előírt paramétereket. A nagykárolyi egységünk már megkapta az EU-s minősítést, most azon dolgozunk, hogy a szatmárnémeti tejgyár is erre a szintre emelkedjen ebben az évben, és ezt el is érjük. Furcsa, hogy állandósul itt a piaci forgalom, hiszen azt a tejet nem hőkezelik, és nem esik át azokon a folyamatokon, amelyek teljes mértékben kiszűrik a benne lévő kórokozókat.

Úgy vélem, mi egy tisztességes árat fizetünk, 300 tejcsarnokunk van ebben a térségben, 30-40 tartálykocsi szállítja állandóan a tejet a higiéniai előírások maximális betartásával. Százötven különféle terméket gyártunk, az elmúlt évben a holding éves pénzforgalma 2500 milliárd lej volt. Romániában a legnagyobb tejtermelők vagyunk, tíz gyárunkban 3000 alkalmazott, a szatmárnémeti és a nagykárolyi gyárainkban összesen 550 személy dolgozik.

A többi termékkel nincs fennakadás, csupán a tej volt kevesebb, de mint mondtam, gondoskodunk róla, hogy kiküszöböljük a hiányt.

Az iskolák számára fennakadás nélkül biztosítottuk a tízórait.

Szatmári Friss Újság

   « vissza

Föoldal mail