CIKKEK

Harmincmilliárdos agráregyezség

A mezőgazdasági válságágazatok pótintézkedést kértek a szaktárcától

2003. 02. 10.

November óta tartó egyezkedés után várhatóan a héten rendeződik a négy legnehezebb helyzetbe került agrárágazat – a sertés- és baromfitartás, valamint a tejtermelés és a kertészet – különtámogatásának ügye. A szaktárca az összességében mintegy 57 milliárd forintos piacszabályozási keretből harmincmilliárdot költ el az említett ágazatokra.

Az elmúlt héten több agrárágazat szakmai szervezete is jelezte: a miniszterelnöktől kér segítséget a számukra egyre súlyosabb gondot okozó piacszabályozási problémák megoldására. Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter munkatársunknak kijelentette: a hónapok óta tartó egyezkedések részben már lezárultak, részben a héten érnek nyugvópontra. Lapunk információi szerint egyébként péntekig csak a tartósítóipari érdekképviselet levele jutott el a Miniszterelnöki Hivatalba, ahol munkatársunk érdeklődésére közölték: Medgyessy Péter miniszterelnök akkor avatkozik be közvetlenül egy-egy gazdasági gond kezelésébe, ha arra az illetékes tárca minden lehetősége kimerült. Az előzetes egyeztetések alapján pedig az agrárminisztérium költségvetéséből van mód orvosolni a felmerült problémákat, így az ügyben a szakminiszter intézkedik.

A hazai agrárágazatban egyebek között feszült helyzet alakult ki a zöldség-gyümölcs ágazatban, mivel a feldolgozóipar készletei mintegy 100 ezer tonnával nőttek 2002-ben, miközben az értékesítési esélyek romlottak. Hasonlóak a gondok a baromfiágazatban is: az ágazat idei évi esélyeit meghatározza az, hogy az állam milyen mértékben képes támogatást nyújtani a termeléshez, illetve a feldolgozáshoz. A baromfipiac támogatására az európai uniós csatlakozás után közvetlen lehetőség nem lesz, az addig rendelkezésre álló tizenöt hónap pedig meglehetősen sok bizonytalanságot hordoz. Az előzetes egyeztetések nyomán világossá vált, hogy a baromfiágazat külön szubvencióiról csak az általános agrártámogatási rendszer közzététele után jelenhet meg rendelkezés. Értesüléseink szerint a csirkére fennmarad a jelenleg a napi finanszírozásban jelentős szerepet játszó, kilogrammonként mintegy 15 forintos minőségi támogatás, ám a rendszert egyelőre csak fél évre hirdeti meg a minisztérium. A közvetlen európai uniós támogatásra szintén nem jogosult sertéságazatban is értékesítési feszültség jellemezte az elmúlt fél évet, s az állattartók elsősorban attól tartanak, hogy az idei évre megszűnik a szektor minőséghez kötött támogatása.

Németh Imre munkatársunknak elmondta: már aláírta azt a rendeletet, amely lényegében a sertéstartók számára 2002-ben elérhető támogatási rendszer – összességében tavalyhoz képest mintegy húsz százalékkal magasabb szintű – fenntartásáról intézkedik. A legfontosabb cél – mondta a miniszter –, hogy a minőségi sertések felvásárlási ára legalább a kilogrammonkénti 280 forint felett stabilizálódjon. A baromfitartók is hasonló helyzettel számolhatnak, az ügyben folyó utolsó egyeztetések várhatóan a héten lezáródnak. A fontosabb kertészeti ágazatok is nagyjából a tavalyi évben alkalmazott támogatási rendszerrel számolhatnak, s az elmúlt héten létrejött a tejágazat dotációs rendszeréről is a megállapodás. Mindezen ágazati szubvenciók – legalábbis az előzetes tervek szerint – mintegy harmincmilliárd forintot visznek el az agrártárca piacszabályozási keretéből.

Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail