CIKKEK

Beruházásokra készül a MiZo

2003. 02. 11.

Konszolidált, stabil gazdálkodás jellemezte az Új MiZo Rt. működésének felszámolás utáni első töredék évét. A cég vezetője szerint adottak a feltételek a hosszú távú nyereséges működéshez. A versenyképesség növelése érdekében technológiai beruházásokat terveznek a MiZo négy üzemében.
A vállalat felszámolási eljárását követően bebizonyosodott, hogy -- kizárólag a tevékenységet tekintve -- életképes vállalkozás volt a MiZo Rt. Elsősorban tehát a finanszírozási szerkezetből fakadó gazdálkodási hátrányok vezettek oda, hogy 2000 februárjában több hitelező megindította a felszámolási eljárást -- vonta le a következtetést Kiss János vezérigazgató a felszámolás, és az azt követő időszak tapasztalataiból.
A felszámolási eljárás lezárását követő öt és fél hónapban a cég 12 milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el, az ebben az időszakban realizált eredmény várhatóan meghaladja a 100 millió forintot.
Lapunk kérdésére a vezérigazgató elmondta: a cég gazdálkodása olyan mértékben stabilizálódott, hogy hitelt csak a termelői kifizetések megfelelő ütemezése miatt alkalmaznak. Még a felszámolási eljárás idején alakult ki az a gyakorlat, hogy a termelőknek már tárgyhónapban kifizetik a szállított tej 60 százalékát, míg a fennmaradó 40 százalékot a következő hónap 15-éig teljesítik. Vélhetően ennek a gyakorlatnak is köszönhető, hogy a tejszállítók szám szerint is egyre többen vannak, a meglévők pedig több tejre kötnek szerződést. Erre az évre 10 százalékkal több tej átvételére szerződött a vállalat, mint tavaly.
-- Idei terveinkben a tavaly megkezdett program folytatását tűztük ki célul. A tulajdonos elvárása a hosszú távú nyereséges működtetés, a versenyképesség javítása. Ennek érdekében ettől az évtől több technológiai beruházás megkezdését tervezzük, ami a félkész termékek arányának csökkentését, a nagyobb feldolgozottságú produktumok -- joghurt-, sajt -, túróféleségek -- arányának növelését célozzák -- mondta az idei tervekről Kiss János.
A fejlesztésekhez szükséges források előteremtésének legvalószínűbb módja az alaptőke-emelés lehet a zártkörű részvénytársaságban. Miután információink szerint a cég eladása, tőkéstárs bevonása nem szerepel a tulajdonos Détej Kft. tervei között, a forrás valószínűleg banki hitel lesz.
Az Új MiZo Rt. jelenleg mintegy 11-12 százalékos részesedéssel rendelkezik a hazai tejpiacon. A további feldolgozók között két nagyobb van a MiZo-nál. A vezérigazgató szerint méret szempontjából versenyképes a cég, a már említett technológiai változtatások mellett a tervezett logisztikai változások, és a marketingmunka erősítése javíthat a vállalat pozícióján.
Az Új MiZo Rt. négy telephelyén -- Pécsett, Sellyén, Kecskeméten és Csornán -- jelenleg mintegy 880 embernek ad munkát. Kiss János elmondta: a cég helyzetével párhuzamosan a létszám is stabilizálódott, amit az is jól mutat, hogy szinte egyáltalán nincs cserélődés az állományban.

Kaszás Endre - Békés Megyei Hírlap

   « vissza

Föoldal mail