CIKKEK

Uniós agrárpénzek csak bankszámlára

2003. 10. 30.

Nem juthatnak hozzá készpénzben a hazai gazdák az uniós agrártámogatásokhoz, közölte Szőke Miklós, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megbízott elnöke a parlament mezőgazdasági bizottságában. Az EU a pénzmosás elleni fellépés részeként tiltja a készpénzes kiutalásokat. Ellenzékiek szerint viszont jövőre több kisebb termelőnél gondot okozhat, hogy nincs pénzintézeti számlája. Az MVH vizsgálja a problémát, amelyet a banki rendszer keretében kell megoldani.
Tájékoztatása szerint két hete folyik azon szakembereknek a felkészítése, akik közreműködnek a termelők napokban kezdődő regisztrációjában. A nyilvántartásba vételre a későbbi EU-s dotációk igénybevételéhez van szükség. A tárca 500 falugazdászt és 200 agrárkamarai dolgozót képez ki, akik a regisztrációs lap és a mezőgazdasági parcellát azonosító rendszerhez (mepar) kapcsolódó adatlap kitöltéséhez nyújtanak segítséget a gazdáknak.
Az FVM korábban úgy nyilatkozott, akár 500 ezer termelő nyilvántartásba vételével is számol. Aki most nem reagál a regisztrációs megkeresésre, később magának kell utánajárnia. A hibás adatszolgáltatás a csatlakozás után szankciókkal is járhat. Minél többször kell hiánypótlást végrehajtani, annál nagyobb lehet a támogatási levonás.

VG

   « vissza

Föoldal mail