CIKKEK

Büntetést szab ki az EU a túl sok tej miatt

Az olasz gazdák ismét túllépték az EU által előírt tejtermelési kvótákat -- derül ki a hivatalos statisztikai adatokból.

2003. 10. 29.

Az olasz tehenek az EU megszabta határnál hat százalékkal több tejet adnak, így a gazdáknak 260 millió eurós büntetést kell fizetniük - hacsak az olasz kormány -- mint eddig már többször -- valamilyen módon nem késlelteti vagy törölteti véglegesen a büntetést.

A tejtermelési kvóta-rendszert 1984-ben vezette be az Európai Unió, s az előírásokat az olaszok eddig még soha nem tartották be. A retorziók elkerülésére Silvio Berlusconi miniszterelnök legutóbb azt találta ki, hogy a közös európai megtakarítási adóról szóló törvény elfogadását a tejkvóták túllépése miatt kirótt adók átütemezéséhez kötötte. Sikerült is elérnie, hogy a több mint 23 ezer olasz tejtermelő 14 éves részletre, kamatmentesen fizesse ki azt a 648 millió eurós büntetést, amit tejtúltermelésért szabott ki az Unió.

Öntörvényű marhák

Nemcsak az olasz tehenek tőgyeiből folyik ki túl sok tej , hasonlóan kárhoztathatók a belga, a dán, a francia, a luxemburgi, a holland, az osztrák, a portugál és a finn marhák is. Ezekre az országokra összesen 320 millió euró büntetést szabtak ki az elmúlt időszakban.

Európában a legjobban nevelt tehenek Németországban, Görögországban, Spanyolországban, Írországban, Svédországban és Nagy-Britanniában élnek, megértésük jóvoltából ezekben az országokban a tejtermelés összesen csaknem 370 ezer tonnával csökkent a legutóbbi egy esztendőben.

FigyelőNet

   « vissza

Föoldal mail