CIKKEK

Brüsszeli agrárengedmény

2003. 10. 28.

Az EU „kormánya” tegnap közzétette javaslatait, amelyek szerint módosulnának az új tagállamok csatlakozási feltételeit rögzítő koppenhágai alku egyes szabályai – hozzáigazítanák őket az idő közben elfogadott, a közös agrárpolitikát (KAP) megváltoztató reform előírásaihoz. Az európai bizottság állítása szerint csupán jogtechnikai lépésekről van szó, de ezekről is részletesen konzultálnak a jövőre belépő új tagállamokkal. A változásokat még az unió Miniszteri Tanácsának és részben az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

A javaslatok alapján az új tagállamok az egységes területalapú kifizetési rendszert alkalmazva adhatnak mezőgazdasági termelőiknek közvetlen agrártámogatásokat (KAT). Amíg a KAT szintje az újoncoknál is eléri a jelenlegi tagállamok átlagát, addig Brüsszel bizonyos előírásoktól eltekint, és lehetővé teszi, hogy a nemzeti költségvetésből is fizessenek agrártámogatásokat. Az újoncok a csatlakozás után rögtön megkapják azokat a könnyítéseket is, amelyek a KAP reformjából következnek. Ugyanakkor néhány pénzügyi és más megkötést átmenetileg kikerülhetnek. Azonban a javaslat 2009-től az új tagállamokra is kiterjesztené, hogy a közvetlen kifizetéseket a regionális sajátosságokhoz igazítsák. A támogatások országos összértékének három százalékát tartalékalapba kell helyezni. A javaslat lehetővé tenné a biotermelés nagyobb mértékű támogatását.

Valószínűleg tárgyalások és konkrét számítások kérdése lesz, hogy a bizottság javaslatai – ha elfogadják őket – mennyiben növelik vagy csökkentik az egyes területek és ágazatok agrártermelőinek nyújtott támogatásokat. Bármennyire technikainak tűnnek a jogszabályi változtatások, a jelek szerint Brüsszel nagyon tart attól, hogy a jövőre belépő új tagállamok a „technikai kiigazítást” arra próbálják felhasználni, hogy a Koppenhágában elértnél jobb feltételeket csikarjanak ki.

Füzes Oszkár - Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail