CIKKEK

Agrárcsatlakozási kiigazítások

Összhangba hozzák az EU-bővítési szerződést a kap-reformmal

2003. 10. 28.

Bizonyos pontokon módosítani kell a tavaly elfogadott csatlakozási szerződést, hogy az összhangba kerüljön az idén nyáron megalkotott agrárpiaci reformmal, és magát az agrárreformot is hozzá kell igazítani az unió jövőre esedékes bővítéséhez. Az erre vonatkozó javaslatokat – amelyek elfogadásához tanácsi jóváhagyásra lesz szükség – tegnap ismertette az Európai Bizottság.
Az előterjesztés szerint a közvetlen agrárkifizetéseknek a csatlakozási szerződésben megállapított fokozatos bevezetése a kap-reform során létrehozott új, közvetlen támogatási formákra (energiatermeléshez használt olajos magvak, diófélék, tejtermékek) is vonatkozni fog. A reformcsomag értelmében a tizenötökben 2005-től a termelési mennyiségtől függetlenített, egységes kifizetési rendszer (Single Payment System, SPS) lép életbe. Az új tagországoknak azonban a csatlakozási szerződéssel összhangban módjuk lesz a művelésbe vont hektárok számán alapuló egységes, terület alapú kifizetés (Single Area Payment System, SAPS) érvényesítésére, miután a bizottsági javaslat megteremti ennek technikai feltételeit.
Szintén megmarad az uniós közvetlen agrárkifizetések nemzeti kiegészítésének lehetősége. A klasszikus kifizetési rendszerben ez 2006 végéig, az SAPS alkalmazása esetén 2008-ig, az SPS-re való áttérésnél pedig 2005-től lesz lehetséges. A vidékfejlesztési politikában a kap-reform bevezeti az uniós előírások elérését segíteni hivatott támogatást, így szükségtelenné válik a csatlakozási szerződésben kizárólag az új tagokra megállapított támogatás intézménye. A kelet-közép-európai farmerekre e téren a tizenötökéivel azonos feltételek vonatkoznak majd.
Az agrárreformcsomagon tervezett változtatások döntően technikai jellegűek, ám érdemi módosításnak számít az, hogy a különböző terményekre megállapított nemzeti vagy uniós termelési plafonokat, kvótákat, vagy maximális garantált mennyiségeket a tízekre való tekintettel néhol módosítanák. Ilyen például a fehérjegabonák maximum garantált termőterületének 200 ezer hektáros növelése.

A 2002. decemberi koppenhágai csúcsértekezleten elfogadott csatlakozási egyezség szerint a tíz tagjelölt ország 2004 és 2006 között 5,1 milliárd euró vidékfejlesztési támogatásra számíthat az uniós büdzséből. Ebből akár 80 százalékig is finanszírozhatók lesznek különböző vidékfejlesztési projektek, míg a közvetlen agrártámogatásokat fokozatosan, 10 év alatt terjesztik ki a kelet-közép-európai farmerekre (az első évben a tizenötökben érvényes támogatás 25 százaléka lesz alkalmazható). Ezt további 30 százalékkal egészíthetik ki az érintett kormányok. A térség agrártermelői már 2004-től részesedni fognak a kap piaci eszközeiből, így az export-visszatérítésből vagy egyes termékcsoportok (pl. vaj) intervenciós rendszereiből.

VG

   « vissza

Föoldal mail