CIKKEK

A jó tejnek nem kell cégér

Agrárköltségvetésről, mezőgazdaság-fejlesztésről, hizlalásról, takarmányozásról tartottak előadást Kispiacon

2003. 02. 04.

Mintegy száz helybeli és környékbeli termelő dideregte végig vasárnap délelőtt a kispiaci Művelődési Otthonban azt a mezőgazdasági előadást, amelyet a Hefacoop szövetkezet szervezett. A témák azonban olyan közérdekűek, az előadások pedig olyan színvonalasak és tartalmasak voltak, hogy mindenki hősiesen kitartott.
Francsik József, a Vajdasági Parasztszövetség kezdeményező bizottságának elnöke az idei agrárköltségvetést ismertette. Elmondta, hogy az előiányzott nyolcmilliárd dinár érdemi megoldást nem hozhat ugyan, de vannak újdonságok, mint például a földvásárlásra kínált állami támogatás. Mint ismeretes, meghatározott feltételekkel az állam megtéríti a vásárolt földterület egyharmadának az árát. A meghatározott prémiumok és egyéb támogatások ismertetése után Francsik József felhívta a figyelmet: talán a miénk az egyetlen olyan ország Európában, amelyben a mezőgazdasági termelők megszerveződése még várat magára.
-- Legalább egymillióan vagyunk, és mégsem hallatjuk szavunkat -- jelentette ki az előadó.
Vartus Szabolcs, a Zentai Mezőgazdasági Állomás szakmunkatársa pedig arra mutatott rá, hogy a kispiaci gazdák nem éltek a földmintaelemzés lehetőségével, pedig a szolgáltatás díjmentes és rendkívül fontos, hiszen a termelési költségeket növeli, ha a tápanyag-utánpótlás nem tervszerű. Arra kérte a földműveseket, vegyenek részt az idén is folytatódó akcióban.
A tenyészállatok bejegyzési feltételeinek ismertetése után kiemelte: tartalmi változások esedékesek a tejtermelésben , mert mind nagyobb hangsúly lesz a minőségi tényezőkön, a tej tisztaságán. Azt szorgalmazta, hogy lehetőleg helyben szervezzék meg a tejtermelők a minőségellenőrzést.
-- Bűn nem kihasználni a támogatásokat -- hívta fel a figyelmet az agrártámogatásokra.
Mojzes Petar, az Agrárbiznisz-fejlesztési Központ elnöke a civil szervzet munkáját ismertetve főként a kispiaciakat érdeklő ágazatról, a tejtermelés tervezett serkentéséről beszélt. Tájékoztatta a jelenlévőkat a holland királyság és a temerini kutatóintézet együttes szervezésében folyó fejlesztési programról, amelybe a környékbeli termelők az agrárközpont közvetítésével kapcsolódhatnak be. Az előadó felhívta a figyelmet, hogy a mezőgazdasági termelőknek is mielőbb el kell készíteniük üzleti terveiket, mert bármilyen támogatásért, hitelért folyamodnak, az ilyen tervek benyújtása elengedhetetlen. Akik részt vettek a Légy jobb, tanulj meg tervezni elnevezésű projektumban, azok lépéselőnyben vannak, hiszen megszerezték az alaptudást az üzleti tervek elkészítéséhez. Sajnos, a bankok még mindig nem sorakoztak fel a program mögé, és olyan hiteltételeket kínálnak, amelyekkel a termelők nem mernek élni.
A termelés fellendítésével kapcsolatban elsősorban az a kérdés foglalkoztatta a hallgatóságot, hogyan találnak piacot a nagyobb tejmennyiségnek . Mojzes Petar elmondta, hogy a holland királyság projektumába bekapcsolódtak a nagyobb tejgyárak is, amelyek érdekeltek a felvásárlásban. Vartus Szabolcs hozzáfűzte, hogy a lényeg a megfelelő minőség és a mennyiség, s ha ez megvan, akkor nem kell aggódni a piac miatt. Ezt támasztotta alá Kovács Géza, a kispiaci Agrokőrös földműves-szövetkezet elnöke is. Szerinte sem kell félni a többlettermeléstől, ha a minőségen van a hangsúly.
Dr. Aleksandar Drljacic, a németországi Sano cég hazai képviselője ehhez adott támpontokat a jószágtenyésztőknek a takarmányozás korszerű, szakszerű és főként olcsó megoldásait ismertetve. Ő ugyancsak az üzleti tervek fontosságára, a szerveződésre, a hatékony termelésszervezésre hívta fel a figyelmet, miközben sok hasznos gyakorlati tanáccsal szolgált a hizlalóknak, tejtermelőknek .
Mindehhez azonban felkészültség, tervezés, önszerveződés és főleg naprakész tájékozottság szükséges. Ehhez nyújtanak alapot a kispiacihoz hasonló összejövetelek.

Miskolci Magdolna - Magyar Szó

   « vissza

Föoldal mail